OM wil geen tbs met voorwaarden in wurgmoordzaak

Het OM heeft voor de tweede keer in zes maanden tijd zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist in het hoger beroep van de zogeheten wurgmoordzaak.

Dat is dezelfde straf die advocaat-generaal Leo den Hollander op 10 december eiste voor verdachte B.O. uit Emmen, de 52-jarige vrouw die in de nacht van 23 op 24 januari 2015 haar man met een sjaal wurgde en vervolgens probeerde haar jongste dochter te wurgen. De man en de vrouw waren beiden zwaar onder invloed van alcohol.

Extra onderzoek

Op 18 december besloot het gerechtshof in Leeuwarden in een tussenvonnis dat er extra onderzoek moest worden gedaan naar de mogelijkheden van tbs met voorwaarden, de mildere variant van tbs. Deskundigen hadden geconcludeerd dat deze vorm van verpleging van overheidswege een goede afdoening van de zaak zou kunnen zijn. Het hof achtte zich op dit punt onvoldoende voorgelicht omdat het niet beschikte over een zogeheten maatregelenrapport van de reclassering.

Dat rapport was er woensdag wel, maar voor Den Hollander was er niets veranderd. De AG vindt dat vijf jaar cel, de maximumstraf die in combinatie met tbs met voorwaarden kan worden opgelegd, simpelweg geen recht doet aan de ernst van de feiten. Dat was overigens ook het oordeel van de rechtbank in Assen. De rechtbank veroordeelde O. in september 2015 tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag en poging tot doodslag.

Poging tot moord

Den Hollander eiste een hogere straf omdat hij, in tegenstelling tot de rechtbank, vond dat O. zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot moord toen ze probeerde haar dochter te wurgen.

O. zit momenteel gedetineerd in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in Zwolle. Ze volgt verschillende therapieën en ze heeft aan traumaverwerking gedaan. Daar ging het bijna mis. Zelfmoordgedachten die ze eerder heeft gehad kwamen terug en ze werd verschillende malen op haar eigen verzoek in de isoleercel geplaatst.

Geen contact

Mocht het hof tbs met voorwaarden toch toewijzen, dan is O. welkom in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. Ze moet zich dan wel aan een hele reeks van zeer strikte voorwaarden houden, ook nadat ze in Assen is uitbehandeld. Zelfs als ze een relatie aangaat, zal er over haar schouder meegekeken worden. En ze mag voorlopig op geen enkele manier contact zoeken met haar kinderen of haar familie.

De twee dochters volgden de zitting via een videoverbinding in een andere ruimte van het Leeuwarder gerechtshof. Voorzitter Hardy Meijer sprak de meisjes een paar keer rechtstreeks aan om dingen uit te leggen, en ook hun moeder mocht een paar woorden zeggen. Ze vond het vooral spijtig dat ze haar dochters geen verjaardagskaartje mag sturen. 'Ik wil wel, maar het mag niet'. Het gerechtshof doet op 15 juni uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.