Obsessieve ex-man mag vijf jaar niet in Meppel komen na doodsbedreigingen

rechtbank in Assen.

Een 51-jarige man is voor het met de dood bedreigen van zijn ex-echtgenote in Meppel veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden tbs met dwang geëist.

Het OM had twee weken geleden tbs met dwang geëist tegen de man uit Ridderkerk. Volgens de officier van justitie stopt de man pas ‘wanneer het doel is bereikt’. En dat doel is: zijn kant van het verhaal laten horen en dat hij zijn kinderen ziet. De man stond terecht voor doodsbedreigingen richting de Meppelse. Op een Facebookpagina schreef hij in maart onder meer: ‘Er is geen plek of steen op deze wereld, waar jij onder kunt kruipen. Ik zal je vinden en vernietigen als het stuk vuil dat jij in werkelijkheid bent.’

De man kreeg in 2017 in hoger beroep 36 maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk voor zware mishandeling van zijn ex-vrouw in Meppel. De twee hebben een vechtscheiding achter de rug. Hij was haar woning binnengedrongen, waarna zij ernstig werd mishandeld.

Kinderen ook belast met doodsbedreigingen

De rechtbank acht bewezen dat hij de vrouw na het uitzitten van de celstraf op Facebook met de dood heeft bedreigd. ,,Mede gelet op de voorgeschiedenis en de eerdere mishandeling is sprake van een zeer ernstige bedreiging”, aldus de rechtbank. ,,Uit de slachtofferverklaring van de vrouw blijkt dat de bedreiging bij haar tot veel angst en stress heeft geleid. Kwalijk is dat hij ook de kinderen zwaar heeft belast. Dat levert strafverzwaring op.’’

Naar het oordeel van de rechtbank is er geen aanleiding om de man tbs op te leggen. De deskundige die hem in 2017 onderzocht heeft stoornissen bij de man vastgesteld, maar geen verband met de mishandeling van destijds. ,,Het hof heeft hem ook niet veroordeeld tot tbs of een klinische behandeling. Wel is hij veroordeeld tot een ambulante behandeling, maar dat is opgeheven in 2018.”

Vrouw of familie niet fysiek opgezocht

Volgens de rechtbank is de man niet opnieuw onderzocht. Er is dus niet vastgesteld of hij leidt aan stoornissen en of die verband houden met de doodsbedreigingen. De rechtbank vindt ook dat de ernst van de bedreiging geen tbs rechtvaardigt. ,,De bedreigingen zijn geuit op Facebook. De man heeft haar of haar familie niet fysiek opgezocht om ze iets aan te doen.”

De rechtbank stelt vast dat hij zich heeft gehouden aan het gebiedsverbod dat hij door het hof kreeg opgelegd. ,,Hij is uit de buurt van Meppel gebleven. Wel heeft hij zich opnieuw belastend gedragen naar zijn ex-vrouw.” Van de rechtbank mag de man vijf jaar niet in de gemeente Meppel komen. Ook is hem verboden om op welke manier dan ook contact te zoeken met zijn ex. Voor elke overtreding van de verboden moet hij twee weken de cel in.

menu