Jan Bremer speurt in de Drentse bossen naar verborgen schatten, zomer 2019. Foto: DvhN

Steeds meer mensen speuren natuur af naar verborgen schatten: 'Ochtendgymnastiek met de metaaldetector'

Jan Bremer speurt in de Drentse bossen naar verborgen schatten, zomer 2019. Foto: DvhN

Veel activiteiten gingen in 2020 niet door vanwege corona. Mensen trokken daarom massaal de natuurgebieden in. Velen deden dat gewapend met een metaaldetector en vaak voor het eerst. Maar leverde dit ook meer bodemvondsten op?

Die vraag is lastig te beantwoorden, zegt Stijn Heeren. Hij is projectleider van de database Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). Hierin kunnen mensen oudheidkundige vondsten doorgeven. Het aantal actieve zoekers dat zich aangemeld heeft, is dit jaar verdubbeld, vertelt hij. Toch wil dat volgens Heeren niet zeggen dat ook het aantal vondsten net zo hard toeneemt.

f„We voeren ook veel oude collecties in, en ik kan niet altijd zien of het oude of recente vondsten zijn die worden aangemeld. Ook worden vondsten vaak pas na enige vertraging ingevoerd.”

Heeren verwacht wel dat de komende tijd veel meer mensen vondsten gaan melden. ,,Het ligt erg voor de hand om hierin een corona-effect te zien, maar het kan ook zijn dat het om ‘oude zoekers’ gaat, die nu pas aan een digitale account beginnen.”

Meer bestellingen van metaaldetectoren

De toegenomen interesse voor metaaldetectoren zagen ze ook bij Pieterman Metaaldetectors uit Usquert. „Ik heb dit jaar veel metaaldetectoren verkocht”, vertelt eigenaar Wim Pieterman. „Vooral starterspakketten.”

De coronapandemie werd vaak als reden voor de aankoop genoemd, zegt hij. „Tijdens de eerste lockdown kwamen aardig meer bestellingen binnen. Mensen kwamen erachter dat ze nog wel naar buiten konden, maar wat moesten ze dan?”

Het zoeken met de metaaldetector is heel coronaproof . „Je moet juist afstand houden, anders storen de detectoren.” Toen sporten weer mogelijk werd, daalde de vraag naar het normale niveau. „Maar tijdens de tweede lockdown waren er weer meer bestellingen.”

Begeleider van amateurspeurders

Gerard Kroeze uit Coevorden zoekt al twee decennia naar bodemschatten. Maar 2020 was voor hem anders: „Ik ben veel meer op pad geweest dan vorig jaar door corona. Je kunt de winkels niet in, dus dan ga je erop uit.”

Hij deed dit jaar nog een interessante vondst. Bij Erm langs de N34 vond hij een gietijzeren bord met daarop ‘rijwielpad’. Kroeze zag de afgelopen maanden veel meer mensen met een metaaldetector lopen. Omdat niet iedereen weet hoe zo’n apparaat werkt, fungeert hij ook als begeleider van aspirant-speurders. „Ik neem nieuwelingen dan mee op pad.”

‘Bukken, graven, opstaan en weer lopen’

Jan Bremer uit Assen neemt geregeld kleinkinderen mee tijdens zijn speurtocht. Maar op zijn rondes komt hij bijna nooit collega-speurders tegen. Wel had een vriendje van zijn kleinzoon een nieuwe detector en die kon wel wat tips gebruiken. „Dat ding was helemaal verkeerd ingesteld”, vertelt Bremer. Na een spoedcursus konden ze aan de slag. „Midden op een wandelpad had hij gelijk een huls te pakken.”

Munitie aantreffen is geen uitzondering. Bremer vindt vaker oorlogsgerei. Maar hij komt ook vaak genoeg leuke dingen tegen. Zo vond hij eens een onderdeel van een machine, dat een boer was verloren op zijn land.

Hele grote afstanden legt hij op zijn zoektochten niet af, want Bremer werkt nauwkeurig. Maar het is wel goed voor de conditie, zegt hij. „Het is een soort ochtendgymnastiek met de metaaldetector. Bukken, graven, opstaan en weer lopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu