'Of ik pleeg suïcide, of ik maak iemand dood'

Foto: Archief Jaspar Moulijn

Vanuit een tbs-kliniek zijn een officier van justitie uit Groningen en een boerin uit Pieterburen maandenlang bedreigd.

Ze stonden op de dodenlijst van de tbs'er. Hun angsten worden gedeeld door de kliniek: de 52-jarige man komt volgend jaar op vrije voeten.

Zwolse rechtbank

Dat bleek donderdag tijdens de rechtszitting in de Zwolse rechtbank. De zaak werd naar Overijssel verwezen omdat het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland als slachtoffer bij deze zaak betrokken is.

,,Geniet nog maar even van het leven. Als ik vrij kom, moet je vluchten’’, schreef hij de slachtoffers in brieven en kaarten.

Slachtoffers

Petrus S. werd in 2014 veroordeeld voor het belagen van zijn buurvrouw. Hij kreeg maximaal 4 jaar tbs opgelegd. De officier van justitie in die zaak was een van de slachtoffers. Die maatregel loopt in april volgend jaar af.

De man komt dan zonder enige vorm van begeleiding vrij. Zijn behandeling is gestopt omdat hij niet wil meewerken.

Doodsbedreigingen

De kliniek in Almere uitte donderdag openlijk de vrees voor wat er gebeurt als S. vrijkomt. ,,Hij zegt: Als ik niet gerehabiliteerd word, dan gebeuren er ongelukken. Of ik pleeg suïcide of ik maak iemand dood’’, zei een deskundige uit de kliniek.

Een sociotherapeute die zich door de man bedreigd voelde, deed recent nog aangifte. Ook het feit dat hij de doodsbedreigingen de kliniek uit wist te krijgen, baarde zorgen.

Aardappelen

De zaak is voor S. een principekwestie: hij wil excuses van de boerin uit Pieterburen die ooit zijn buurvrouw was. Er waren aardappelen op zijn land doodgespoten maar excuses bleven uit, zei hij tegen de rechters. Dus besloot hij, naar eigen zeggen, de druk wat op te voeren.

Vrij man

Een van de rechters legde de vinger op de zere plek. ,,Die rehabilitatie gaat u niet krijgen. Ook als u excuses krijgt voor het doodspuiten van die aardappelen, wandelt u hier niet vandaag als vrij man de deur uit’’, zei ze. Want dat is wel wat S. in zijn hoofd heeft.

Zijn raadsman vond een nieuwe tbs-maatregel met een maximum duur van 4 jaar nog kunnen. ,,Maar dat hij mogelijk de rest van zijn leven vast blijft zitten voor deze feiten, dat is niet passend. Meneer is verminderd toerekeningsvatbaar.'' S. zelf bleef ook tijdens de zitting doorgaan met het uiten van doodsbedreigingen.

Uitspraak op 7 september.

menu