Officier geeft criminele oud-Assenaar allerlaatste kans

Een allerlaatste kans, die hij met beide handen aan moet grijpen. Dat was de boodschap die officier van justitie had voor een oud-inwoner van Assen (45), die zich woensdag voor een hele reeks strafbare feiten voor de rechtbank in Leeuwarden moest verantwoorden.

De man deed op 23 februari een poging een koptelefoon te stelen bij de Mediamarkt in Assen. Hij werd betrapt en kreeg het aan de stok met de beveiliging. De man bedreigde twee beveiligers met de dood. Te hulp geschoten agenten schold hij uit voor 'fascisten' en 'kankermongolen'. Zelf kon hij zich er nauwelijks meer iets van herinneren, hij was dronken.

Hij werd ook verdacht van twee winkeldiefstallen, in Groningen en Assen, en de mishandeling van iemand die bij zijn buurman op bezoek was. In de zomer van vorig jaar had de oud-Assenaar in de hoerenbuurt van Leeuwarden geprobeerd een man een tientje afhandig te maken. Hij had de man geslagen en bedreigd. In januari vorig jaar had hij bij een apotheek in Groningen een pinapparaat gestolen.

Hij heeft ongeveer vijf maanden in voorarrest gezeten, voor hij door de rechtbank werd geplaatst op de Forensisch Psychiatrische Afdeling van de GGZ in Franeker. De rechtbank gaf hem toen al mee dat falen of opgeven geen optie was. Toch ging hij ook in Franeker in de fout: met een pas van de instelling pinde hij begin juni meer dan 200 euro. Volgens zijn zeggen voor een treinkaartje, maar hij had ook voor 100 euro aan krasloten gekocht.

Hij mocht toch blijven. Mocht hij weer in de fout gaan, dan is een gedwongen opname van twee jaar -de ISD-maatregel- wat de officier van justitie betreft het enige alternatief. Met dat bijltje heeft de verdachte eerder gehakt: van 2012 tot 2014 heeft hij al eens de ISD-maatregel opgelegd gekregen. Het strafblad van de oud-Assenaar telt 52 bladzijden, de eerste pagina stamt uit 1988.

Severs eiste voor alle feiten een celstraf van 152 dagen -de duur van het het voorarrest, en acht maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Verder moet de verdachte zich verplicht laten behandelen en moet hij onder toezicht van de reclassering komen te staan.

De Leeuwarder rechtbank doet op 30 november uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.