Oliedorp wil aantrekkelijker centrum

Dat de aanleg van een mooi plein kan zorgen voor veel enthousiasme, bleek vorig jaar bij de opening van het Raadhuisplein in Emmen.

Als het aan de Werkgroep Centrum Schoonebeek ligt krijgt het oliedorp ook een plein waar mensen blij van worden. Maar dat niet alleen, een groot deel van het centrumgebied van Schoonebeek moet volgens deze werkgroep op de kop.

Werkgroep Centrum Schoonebeek

Het bijna 5000 zielen tellende dorp heeft twee winkelcentra, De Pallert en De Wingerd. Beide centra, die aan dezelfde kant van de Europaweg liggen, kampen met leegstand. Het straatmeubilair is verouderd, de indeling onpraktisch en ook zijn er nogal wat panden met achterstallig onderhoud. En dan is er nog de Europaweg, de drukke doorgaande weg tussen de winkelgebieden en ‘t Aole Gemientehoes met bijbehorende parkeerplaatsen. Een weg die door veel centrumbezoekers als een vervelende barrière wordt ervaren.

In een poging om hieraan een eind te maken, staken meerdere inwoners en ondernemers twee jaar geleden de koppen bij elkaar en vormden de Werkgroep Centrum Schoonebeek. Die groep sprak met tal van betrokkenen en heeft inmiddels een ambitieus plan klaar. Het gebied rond ‘t Aole Gemientehoes en de winkels moeten meer met elkaar worden verbonden, De Europaweg dient ter plekke anders te worden ingericht, de detailhandel moet zich concentreren in winkelcentrum De Pallert, het winkelblok midden op het parkeerterrein van De Pallert moet eraf en in dat gebied moet een mooi plein worden aangelegd.

Het eindplaatje

,,Aan de westkant van dat plein zou de horeca zich moeten concentreren, in het midden is ruimte voor een groen gebied waar mensen lekker kunnen zitten en aan de oostkant kan worden geparkeerd, onder nog te planten bomen’’, zegt Tim Adema van de werkgroep. De Wingerd zou zich vooral moeten richten op dienstverlening, al dan niet in combinatie met wonen met zorg.

De bevolking kan zaterdag in ‘t Aole Gemientehoes voor het eerst kennis nemen van de plannen, de ondernemers werden deze week al bijgepraat. ,,Als hier tien procent van uitkomt, dan is dat al een heel stuk beter dan nu’’, reageerde een van hen. Werkgroeplid Bert Kolkman: ,,Dit is een eindplaatje, dat echt niet zomaar gerealiseerd is. Maar wat ons betreft is dit wel het beeld waar we met elkaar naar toe werken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.