Olympisch opladen in Nieuw Moscou

Het Paralympische dressuurteam van Australië bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Brazilië. De ploeg doet dat vanuit Nieuw Moscou, of all places.

Come on, girl! Yeah, that’s the way! De kreten in de rijhal van stalhouderij en appartementenverhuur Nieuw Moscou in de gelijknamige buurtschap klinken allesbehalve Drents. Ze komen uit de mond van Julia Battams, bondscoach van de Australische paralympische dressuurploeg die er is neergestreken, als tussenstop voor de doorreis naar Rio de Janeiro.

Toeval

Tot 3 september verblijven de Aussies met hun vier paarden in de accommodatie van de familie Van de Wetering aan het Zuideropgaande. De complete delegatie, inclusief verzorgers en dierenarts, telt zestien personen. Volgens Battams is de (verplichte) transit een gevolg van de strenge quarantaine regels voor paarden.

De familie Van de Wetering noemt het verblijf van de Australische ploeg ‘erg bijzonder’. Volgens Bart van de Wetering zijn de contacten min of meer door toeval ontstaan. ,,De coach was op bezoek bij stalhouder Gert van de Hof in Slagharen en nam ook bij ons een kijkje. Later kregen we de vraag of de Paralympische dressuurploeg hier een paar weken kon verblijven.’’

Amazones

Het dressuurteam telt vier amazones. Een van hen is de 25-jarige Emma Booth. Ze heeft net een training afgewerkt met haar paard Zidane. Drie jaar geleden kreeg ze een auto-ongeluk, met een dwarslaesie als gevolg. ,,Voor dat ongeluk reed ik al paard’’, vertelt ze. ,,Dat wilde ik graag blijven doen.’’ Met veel doorzettingsvermogen en hulp uit haar omgeving lukte het om haar droom te verwezenlijken: deelname aan de Paralympische Spelen.

,,Ik kijk er erg naar uit’’, glundert Emma. Ze is te spreken over het verblijf in New Moscow. ,,We kunnen ons hier in alle rust voorbereiden op Rio.’’ De eerste competitiedag is 10 september. Haar doel: evenaring van het persoonlijk record. ,,Als dat tot een medaille leidt, zou dat fantastisch zijn.’’

Ontspanning

De bondscoach is duidelijk over de missie in Brazilië: ,,We want olympic medals.’’ Om daar meteen aan toe te voegen dat het breken van persoonlijke records al great zou zijn. Vier jaar geleden haalde het Australische team één keer goud.

De teugels kunnen echter niet doorlopend strak staan, ontspanning is ook belangrijk. Daarom maakt het team ’s middags soms uitstapjes. Naar Hoogeveen, Giethoorn, Volendam. En natuurlijk ook naar een ruitersportzaak, in Staphorst.

In het familiebedrijf in Nieuw Moscou sieren Australische vlaggen de stallen rond de rijhal en is Engels de voertaal. Maar, geen misverstand: dit is Drents grondgebied. Wie het terrein verlaat, wordt daar ook nog even op gewezen: Tot kiek!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.