Beroepenfeest voor vmbo-leerlingen in Hoogeveen: 'Om 04.30 uur beginnen? Geen probleem hoor'

De opening van Hoogeveen On Stage in De Tamboer Foto: Andre Weima Fotografie

Massaal van opzet, kleinschalig in de uitvoering. Tientallen bedrijven in Hoogeveen probeerden dinsdag in De Tamboer bijna 800 vmbo-leerlingen de weg te wijzen. Naar een baan in de bouw, techniek, transport, zorg.

Ze weten het leuk te presenteren, bij Hoogeveen On Stage . ‘Beroepenfeest’ klinkt toch aantrekkelijker dan het wat afgezaagde beroependag. En over het motto ‘alles mag je worden, behalve ongelukkig’ is ook goed nagedacht.

Voeg daar de ongedwongen locatie van theater De Tamboer bij en de randvoorwaarden zijn compleet. Helemaal als je als vmbo-leerling onder luid applaus via de rode loper je opwachting mag maken. ,,Best vet theater dit’’, zegt een jongen die voor het eerst in De Tamboer is.

‘Zij verdienen onze aandacht’

De verpakking mag dan gelikt zijn, het gaat om de inhoud. ,,Help onze leerlingen de weg te zoeken naar het bedrijfsleven’’, richtte directeur Albert Weishaupt van het Roelof van Echten College zich dinsdag tot de bedrijven. ,,Zij verdienen deze aandacht.’’

En collega-bestuurder Ilse Top van RSG Wolfsbos: ,,Het gaat pas echt leven als je weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat.’’

Dus proberen de aanwezige bedrijven de leerlingen te enthousiasmeren voor hun beroep, of dat nu metaalbewerker is, timmerman, bakker, verpleegster of vrachtwagenchauffeur. Vakmensen zijn gewild, maar soms (erg) dun gezaaid. Een aantal bedrijven op het beroepenfeest staat er niet uit luxe.

Sta-tafels

Hoogeveen On Stage, voor de derde keer gehouden, biedt (letterlijk) een podium voor beroepsoriëntatie. Leerlingen leggen rond sta-tafels persoonlijk contact met vertegenwoordigers van bedrijven waar ze later tijdens een zogeheten ‘doe dag’ praktijkervaring op doen.

Het moet bijdragen aan beroepsoriëntatie en ondernemersvaardigheden. Hoogeveen is de enige Drentse gemeente waar een On Stage plaatsvindt.

En dus krijgen de vmbo’ers uitleg over allerhande beroepen en stellen ze inhoudelijke vragen. Wat komt er bij kijken? Wat is er voor nodig? Is er veel werk in te vinden?

‘Dat is niet niks’

Bij Flexibel Transport en Opleidingen legt Mieke Prins uit dat er nog steeds behoefte is aan goed opgeleid personeel. ,,Op het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt nog wel eens neergekeken. Zo van: als je niets kunt, dan maar dit. Maar dat is onterecht. Onze chauffeurs rijden groente en fruit. Ze zijn verantwoordelijkheid voor 40 ton. Dat is niet niks.’’

Bij Bakker Plaizier aan de tafel is het een komen en gaan van groepjes leerlingen. ,,Waarom ik dit werk graag zou willen doen?’’, herhaalt een meisje de vraag. ,,Nou, ik bak thuis zo nu en dan al een taart voor mijn ouders. En die vinden het nog lekker ook.’’

Heel Holland Bakt

Wat zeker meehelpt is de populariteit van Heel Holland Bakt. ,,Jaaa,’’ kraait een groepje bakkers-in-spe. Dat willen ze zelf ook in de vingers krijgen. ,,Maar weten jullie wel dat bakkers al heel vroeg moeten aan het werk moeten’’, vraagt de medewerkster van Plaizier.

Over het algemeen is dat wel bekend, zo blijkt. ,,In onze bakkerij beginnen de collega’s al om 04.30 uur’’, zegt de medewerkster. ,,Geen probleem hoor’’, antwoordt een jongen. ,,Ik vind het niet erg om vroeg op te staan.’’

Hij kijkt er bij alsof ie morgen weer aan de bak moet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe