Ome Luut, de man met zijn lange witte baard, krijgt eigen straatnaam in Noordbarge

Ab Engbers (links) en Onno te Nuyl met het nieuwe straatnaambord. Engbers is lid van de historische commissie Noordbarge, Te Nuyl is voorzitter Plaatselijk Belang.

De gemeente Emmen krijgt er een bijzondere straatnaam bij: Ome Luut zien Steegie. Dit maakte de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout zaterdagmiddag in hotel Ten Cate bekend bij de presentatie van een boek over Noordbarge.

Het straatje dat Ome Luut zien Steegie gaat heten is een klein zijstraatje van de Noordbargerstraat, dat nu nog geen naam heeft. Met het besluit van de gemeente gaat een wens in vervulling van de historische commissie Noordbarge. Ome Luut was een markant figuur met een lange witte baard die dagelijks meermaals door het straatje kuierde.

loading

,,Het weggetje dat van de Noordbargerstraat naar de Binnenweg liep, noemden kinderen vroeger Ome Luut zien Steegie. Ome Luut heette voluit Luut de Jong en hij was een vrijgezel die in Amsterdam had gewerkt en zijn oude dag in Noordbarge doorbracht’’, verduidelijkt Jan de Vin, lid van de genoemde historische commissie.

‘De verhalen over het verleden blijven vertellen’

Luut de Jong zag in 1853 het levenslicht in Veenhuizen en overleed in 1940 in Noordbarge. Van Oosterhout is er een warm voorstander van om straten te vernoemen naar markante figuren, zo vertelde hij zaterdagmiddag. ,,Dit is een manier om ervoor te zorgen dat verhalen over het verleden verteld blijven worden.’’

loading

Kort daarvoor kreeg de Emmer burgemeester het tweede exemplaar van het boek Noordbarge, het verhaal van zien bewoners. Hierin staat kort de historie van het dorp beschreven, met daarna een uitvoerige beschrijving van straten, huizen en bewoners door de jaren heen. Het eerste exemplaar was voor de bijna 88-jarige Jantje Jonkers-Derks, de oudste inwoner van Noordbarge. Zij is er geboren en getogen.

Veel publiek bij boekpresentatie in Hotel Ten Cate

Zo’n vijftien inwoners en oud-inwoners verzamelden de benodigde informatie en het beeldmateriaal. Henk Jeurink (72), Ab Engbers (76), Pieter Albers (81) en Jan de Vin (71) maakten er als schrijvers een lezenswaardig geheel van. Aan de klus is ruim tien jaar gewerkt.

loading

De presentatie trok veel publiek. Ruim 300 mensen waren ervoor naar Hotel Ten Cate gekomen. Het boek Noordbarge, het verhaal van zien bewoners is gedrukt bij Uitgeverij Drenthe in een oplage van 800 exemplaren. De verkoopprijs bedraagt 24,90 euro.

Volgend jaar nog een boek, dan over de voormalige lagere school

Ab Engbers kondigde aan dat er volgend jaar nog een boek verschijnt met daarin interessante verhalen over Noordbarge. Het onderwerp is de voormalige openbare lagere school, ook wel School 3 en de School van Ziengs genoemd.

Deze school bestond tussen 1877 en 1985 en stond op de plek waar tegenwoordig tandarts Tiktak zijn praktijk heeft. Over de voormalige christelijke lagere school in Noordbarge verscheen jaren geleden al een boek.

.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe