'Omkoping Rendo al tijdens eerste gesprek beklonken'

Tijdens het eerste gesprek, dat toenmalig Rendo-directeur Richard W. voerde met Electrabel, lag er niet alleen een 'geweldig' bod op tafel. Ook lag er een miljoen euro klaar voor W.

Volgens de officier van justitie was er bij de verkoop van de commerciële tak van energiebedrijf Rendo in 2006 sprake van omkoping. Hij zei dit dinsdagmiddag bij de start van de strafzaak tegen W.  en Maus van L., oud-directeur van Electrabel Nederland.

W. ontkende de beschuldiging van omkoping en Van L. deed er in veel gevallen het zwijgen toe.

Opmerkelijk is dat Electrabel 61,9 miljoen euro bood voor 200.000 aansluitingen (gas en licht). Het bedrag zou minder worden als er in werkelijkheid minder aansluitingen waren.

W. adviseerde de koper in spe 61,5 miljoen te bieden, ongeacht het aantal aansluitingen. En hoewel hij naar eigen zeggen vooraf niet wist waar het gesprek met Van L. over zou gaan, schakelde hij snel, want regelde voor zichzelf een zeer goed betaalde baan bij Electrabel. Daarmee zou W. 1 miljoen euro in 2 jaar verdienen. Geen omkoping, maar loon.

In een email van Van L. aan diens baas schrijft hij dat met het lagere bod de 'bemiddelingskosten' van W. Snel zijn terugverdiend. In de rechtbank wilde Van L. niet reageren. Eerder verklaarde hij tijdens het onderzoek het ongepast en brutaal te vinden om tijdens het eerste gesprek over persoonlijk gewin te beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.