Omstreden verdelger kleurt weiland oranje

Een opmerkelijk tafereel langs de Wedderstraat tussen Veele en Wedde. Foto: Huisman Media

Oranje weilanden. Niet alleen een bijzonder gezicht, maar ook omstreden. De kleur wordt veroorzaakt door onkruidverdelger Roundup, wat leidt tot discussie.

Een oranje gloed, zo ver het oog reikt. Alsof de avondzon aan het eind van een mooie zomerdag zijn laatste stralen over het land werpt. Maar de zon schijnt niet. Het is de kleur van het grasland zelf. Het is de uitwerking van het actieve ingrediënt van Roundup, de bekende onkruidverdelger van Monsanto. Namelijk: glyfosaat. De stof zou volgens sommigen kankerverwekkend zijn, en slecht voor de duurzaamheid van de landbouw. Een van hen is Alok van Loon, oud-gemeenteraadslid (Progressief Westerveld) van de gemeente Westerveld. De inwoonster van Dwingeloo ziet elk jaar steeds meer oranje weilanden. „Het is een heel omstreden middel”, zegt zij over glyfosaat.

Landbouwduurzaamheid

Volgens Van Loon zou de provincie er goed aan doen om dit middel niet meer te gebruiken, omdat de landbouw duurzamer moet worden. „In 2016 was Nederland na Malta en Cyprus de grootste verbruiker van bestrijdingsmiddelen per hectare in de EU. En Drenthe bungelt van alle provincies in Nederland nog weer eens onderaan op gebied van landbouwduurzaamheid. De provincie is met haar poreuze zandgronden extra kwetsbaar voor vervuiling van het grondwater”, zegt Van Loon.

Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) kwam evenwel onlangs nog met de conclusie dat glyfosaat niet kankerverwekkend is en sommige boeren zeggen het een onschuldig middel te vinden. De Tweede Kamer wacht voorlopig de bevindingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) af. Zij onderzoekt of het noodzakelijk is middelen op basis van glyfosaat te verbieden of niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe