Omwonenden Drents-Friese Wold positief over komst herten

Omwonenden van het Drents-Friese Wold staan positief tegenover de mogelijke komst van edel- en damherten. Dat blijkt uit een enquête die onder omwonenden is verspreid.

Volgens de Stuurgroep voor het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek ziet een „ruime meerderheid” de dieren graag en beschouwt ze als een „verrijking van het gebied”. Mensen die tegen de komst zijn vrezen vooral voor onveiligheid in het verkeer en maken zich zorgen over de omvang en beheer van de hertenpopulatie op langere termijn. Staatsbosbeheer benadrukt dat naar die zorgen wordt gekeken in een grootschalig onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd.

In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de landbouwrisico’s die edel- en damherten met zich meebrengen. Ook wordt gekeken naar de ecologische effecten als de dieren worden geherintroduceerd. Op basis van de resultaten van de Soorten Effect Rapportage bepalen de provincies Friesland en Drenthe of er edel- en damherten naar het Drents-Friese Wold komen. Zij buigen zich er op z’n vroegst begin volgend jaar over.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.