Omwonenden Drentse windturbines melden zich bij gemeente voor plan B: praten met de windboeren

Negen omwonenden van het windpark in de Veenkoloniën hebben zich reeds gemeld voor het bewonersplatform in de gemeente Aa en Hunze.

In de dorps- en buurthuizen in Nieuwediep, Gieterveen, Gasselternijveenschemond en Gasselternijveen hield de gemeente deze en vorige week informatieavonden over een nog op te richten bewonersplatform en een omgevingsadviesraad.

Die omgevingsadviesraad moet worden gevormd door een onafhankelijke voorzitter, vertegenwoordigers van de verenigingen voor dorpsbelangen uit de genoemde vier dorpen, vertegenwoordigers van de actiegroep WindNEE en meerdere mensen (drie, vier, vijf dat is nog onderwerp van discussie) uit het nieuwe bewonersplatform. In dat platform is zelfs wel plaats voor twintig mensen, als die zich melden, benadrukt de gemeente.

Platform Storm op de stoep

Hoe gevoelig alles is wat maar met het windpark Drentse Monden en Oostermoer te maken heeft, bleek op de stoep van de dorpshuizen. Platform Storm, actiegroep tegen het windpark uit de aangrenzende gemeente Borger-Odoorn, stond voor de deur met vlaggen en flyers. Om mensen die naar binnen gingen te laten weten vooral níet via die omgevingsadviesraad met windboeren in gesprek te gaan.

Want dat is uiteindelijk het doel van de omgevingsadviesraad, praten met de windboeren over praktische zaken als aanvoerroutes en verlichting op de turbines, maar ook onderhandelen over compenserende maatregelen en planschade. In de gemeente Aa en Hunze is dit initiatief wél van de grond gekomen, mede vanwege de houding van WindNEE, de actiegroep in die gemeente.

WindNEE blijft tegen het windpark, wil nog juridische stappen zetten, maar wil daarnaast ook praten met de windboeren.

In Borger-Odoorn ligt het anders, daar is Platform Storm gevestigd. En volgens Platform Storm gaat onderhandelen niet samen met het voeren van juridische procedures.

‘Zie het als een plan B’

Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines, benadrukt dat actievoeren tegen het windpark, procederen tegen het windpark en zitting nemen in het bewonersplatform wel degelijk samen kunnen gaan. ,,Zie het bewonersplatform en de omgevingsadviesraad als een plan B.’’

En wel een noodzakelijk plan B. Als het windpark er toch komt, maak dan in elk geval zo veel mogelijk afspraken met de boeren, gemeente en WindNEE, is de boodschap van Rietveld.

Aanwezigen, een kleine vierhonderd in totaal, stelden vragen en gingen met elkaar in discussie.

In Gasselternijveenschemond, bijvoorbeeld, richtte een vrouw zich tot Rietveld: ,,Dit heeft toch helemaal geen zin meer?’’, zei ze, nadat hij had uitgelegd dat hij liever twee jaar eerder, misschien nog liever tien jaar geleden al, zoiets als een omgevingsadviesraad had gehad in de Veenkoloniën. Immers, de kans is verschrikkelijk klein dat de windboeren, met de vergunningen reeds op zak, nog aan zoiets als de posities van de windturbines willen morrelen. Een van de grote wensen die leeft onder omwonenden.

,,Wat wil je dan?’’, reageerde een man uit de zaal. ,,Helemaal niks doen? Laat die man (Rietveld, red.) het nou eerst maar eens goed uitleggen.’’

‘Niets regelen levert sowieso niets op’

Dat gevoel - laten we maar naar Rietveld luisteren, want helemaal geen inspraak regelen, levert ons sowieso niets op - leek aan het einde van de vier informatie-avonden het overheersende gevoel te zijn bij de aanwezigen. Zo schatte de gemeente het in, zo schatte Rietveld het in en zo schatte de actiegroep WindNEE het in.

De gemeente Aa en Hunze wil graag voor 1 april 2019 van start met de omgevingsadviesraad.

Omwonenden windpark gezocht om mee te praten over besteding Gebiedsfonds
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.