Omwonenden dienen bezwaar in tegen komst Pauperparadijs naar Veenhuizen

Het Pauperparadijs was tijdens de vorige edities altijd uitverkocht. Foto: Marcel Jurian de Jong

Omwonenden van het Gevangenismuseum in Veenhuizen gaan in beroep tegen de komst van de voorstelling Het Pauperparadijs. Zij zien vijftig avonden met geluidsoverlast niet zitten.

Het Pauperparadijs speelt van 2 juni tot 9 augustus in totaal zeker vijftig voorstellingen op de binnenplaats van het Gevangenismuseum. Bij succes kan de serie zelfs nog met tien avonden worden verlengd. Een drietal gezinnen, wier huizen alleen door een klinkerweg en gracht gescheiden zijn van het museumterrein, starten een bezwaarprocedure tegen de gemeente Noordenveld.

‘Overlast is niet weg te nemen’

‘Goede gesprekken’ en beloftes van de burgemeester hebben hen niet overtuigd dat de overlast die de voorstellingen met zich meebrengen, binnen de perken blijft. De families vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met het feit dat zij geen uitwijkingsmogelijkheden hebben, gewoon moeten werken en naar school gaan en ‘s avonds rust nodig hebben.

„Je hebt het lawaai van de live-muziek van de voorstelling, dat hoor je gewoon avond aan avond”, zegt Johan Arling namens de drie families. „En dan heb je het nog niet eens over het applaudisseren en het vertrekken van al dat publiek. De overlast is simpelweg niet weg te nemen, wat er ook gezegd of beloofd wordt. Ze zouden het publiek eigenlijk een hoofdtelefoon moeten geven, zodat ze het geluid daarop te horen krijgen. Maar dat gaat niet gebeuren.”

‘Lijkt wel alsof ze het erom doen’

Arling vindt het vervelend dat de vergunningen voor het evenement nog maar pas geleden officieel zijn aangevraagd door Stichting Het Pauperparadijs. De gemeente moet er dus nog een klap op geven. „In april willen ze al met de opbouw beginnen, dus tijd om na een bezwaarprocedure nog naar de rechter te stappen is er nauwelijks. Dat was de vorige keren ook al het geval, het lijkt wel een beetje alsof ze het erom doen.” loading

De gemeente blijft ondertussen wél enthousiast over de komst van Het Pauperparadijs, omdat de eerdere twee series veel positieve publiciteit opleverden. Ook wees burgemeester Klaas Smid al op de positieve economische effecten voor Veenhuizen: „De vorige series waren een enorm succes voor de uitstraling en de bekendheid van het dorp, het is goed voor de bedrijvigheid. Als er overlast van parkeren of bezoekers is, proberen we daar wat aan te doen. In de vergunningen zijn geluidsnormen opgenomen, waaraan de makers zich hebben te houden.”

Hoofdtelefoon

De families hebben volgens Arling nog geen tijd gehad om een advocaat in de arm te nemen, maar sluiten niet uit juridische bijstand te zoeken. Ook over het eisen van een schadevergoeding wordt nagedacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe