Het leek in kannen en kruiken: de afsluiting van De Koelenweg in Huis ter Heide voor gemotoriseerd verkeer vanaf september. Maar een brief op poten van tegenstanders van het plan maakt dat de gemeenteraad het besluit mogelijk uitstelt.

Zo’n twintig bewoners van Huis ter Heide en Zeijerveld komen in verweer tegen het plan van de gemeente om de Koelenweg, de doorgaande weg tussen Kloosterveen en Huis ter Heide, per september af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer zonder ontheffing. Zij stuurden -via een advocaat- een brief op poten naar de gemeenteraad.

Geen contact

Klaas Beukema, die aan de Norgervaart een drainagebedrijf heeft, is één van de ondertekenaars van de brief en lid van de vereniging omwonenden Koelenweg in oprichting. ,,Wij worden ineens geconfronteerd met deze beslissing, maar de gemeente heeft nog geen enkel contact met ons gezocht”, stelt hij.

Aanwonenden voelen zich vaak onveilig door de hoeveelheid verkeer, de hoge snelheden die worden gereden en de slechte staat van onderhoud van de weg. Dat is de vereniging met ze eens, benadrukt Beukema. ,,De weg ís gewoon levensgevaarlijk, dat is niet te filmen. Maar als de gemeente nu zegt: we sluiten het af, dat kan je niet verkopen.”

Geraakt in portemonnee

Zelf heeft hij een drainagebedrijf aan de Norgervaart. Onder de leden van de vereniging zijn meer ondernemers, die vrezen dat ze hard worden geraakt in de portemonnee omdat klanten zullen moeten omrijden. Binnen een week tijd tekenden zo’n 40 klanten van diervoederbedrijf Van der Spoel in Zeijerveld een protestlijst. ,,Plat gezegd: mensen rijden niet zo ver om voor een zak hondenvoer”, aldus de briefschrijvers.

,,Kijk eens naar de CO2-uitstoot die dat kost. Daar wordt totaal aan voorbij gegaan. Dit is gewoon de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing”, meent Beukema. Wat ook pijn doet is dat de weg vijftig jaar geleden werd aangelegd om de afvoer van landbouwproducten in de omgeving te verbeteren. Boeren stelden hun land beschikbaar voor de weg, die vervolgens voor een symbolisch bedrag aan de gemeente werd verkocht. De gemeente heeft volgens Beukema het onderhoud verslonsd.

‘Onder geen beding’

In principe zou het onderwerp maandagavond worden afgerond, waarna de camerabewaking in september zou ingaan. Fractievoorzitters bepalen maandag of ze het onderwerp meteen afhandelen of dat ze er toch meer tijd voor willen nemen. September wordt in het laatste geval erg krap.

,,Ik hoop dat de gemeente nog wel zoveel besef heeft dat ze dit niet zomaar kunnen doen zonder met ons te hebben gesproken”, zegt Beukema. De ondernemer en zijn medestanders zien de oplossing in verbreding van de weg. ,,Als de brief leidt tot een veiliger weg zijn wij tevreden. Maar dicht? Onder geen beding.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe