Omwonenden windpark gezocht om mee te praten over besteding Gebiedsfonds

De gemeente Aa en Hunze is op zoek naar omwonenden van het toekomstige windpark Drentse Monden en Oostermoer om mee te praten over de besteding van het geld in het Gebiedsfonds.

Windparkdirecteur Drentse Monden: Je moet wel praten, ook als je het niet eens wordt
Lees verder

Het gebiedsfonds is ingesteld als tegemoetkoming voor de gevolgen van het windpark voor de omgeving. De provincie Drenthe stopt daar tien jaar lang 180.000 euro per jaar in.

Ruim drie ton van de windboeren

De initiatiefnemers van het windpark betalen, als de vijfenveertig turbines straks draaien, een bedrag van 50 eurocent per opgewekt megawattuur per jaar. Lastig om daar een concreet bedrag aan te koppelen, maar als de turbines zo veel energie opwekken als de windboeren verwachten, leggen de initiatiefnemers jaarlijks ruim drie ton op tafel. Voor een periode van vijftien jaar.

Hoe dat geld besteed wordt, daar mogen de omwonenden zelf mede over beslissen.

Drie kleinere parken

Het windpark Drentse Monden en Oostermoer bestaat eigenlijk uit drie kleinere parken van Raedthuys, Duurzame Energieproductie Exloërmond en Windpark Oostermoer Exploitatie. De drie bundelden de krachten, waardoor het zo groot werd dat het ministerie van Economische Zaken de regie ging voeren.

Inmiddels is ook in Den Haag overeenstemming dat het Drentse windpark een voorbeeld is van ‘hoe het niet moet’ qua draagvlak voor een ingrijpend project. De nieuwe algemeen directeur van het windpark Wim Wolters zei afgelopen zaterdag in Dagblad van het Noorden dat hij met mensen uit het gebied in gesprek wil.

De gemeente Aa en Hunze zoekt omwonenden van de turbines van het windparkdeel Oostermoer, die plaats willen nemen in een bewonersplatform.

In gesprek over overlast

Dat bewonersplatform vormt uiteindelijk samen met vertegenwoordigers van platform WindNee en de verschillende verenigingen van dorpsbelangen in de buurt de zogenoemde OmgevingsAdviesRaad.

Deze op te richten OmgevingsAdviesRaad moet in de toekomst in gesprek met de windboeren (bijvoorbeeld over eventuele overlast) en gaat bepalen hoe het gebiedsfonds wordt besteed.

De gemeente Aa en Hunze organiseert in eerste instantie vier informatieavonden. In Nieuwediep (12 februari, De Schalm), Gieterveen (14 februari, Ous Hoes), Gasselternijveenschemond (19 februari, Dorpshuis) en Gasselternijveen (20 februari, MFC De Spil).

Lees hieronder de brief aan de bewoners:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.