Onbegrip dat zwangeren niet kunnen bevallen in Treant Scheper Ziekenhuis Emmen

Voor een vitaal platteland is het ook nodig dat er in een ziekenhuis zoals het Scheper Ziekenhuis Emmen een kinderafdeling en verloskamers zijn. Dat stelt het CDA in de provincie Drenthe naar aanleiding van de sluiting van deze afdelingen. Personeel vreest dat dit het begin van het einde is.

Zorggroep Treant - waar naast het Scheperziekenhuis ook de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen onder vallen - heeft dinsdag laten weten de kinderafdeling en de afdeling Verloskamer in Emmen voor onbepaalde tijd te sluiten. Daarmee is het onmogelijk voor zwangeren in de directe omgeving van Emmen hun baby in het Scheper Ziekenhuis ter wereld te brengen. Of thuisbevallingen wel mogen is nog onduidelijk.

Vragen

Het CDA Drenthe heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Het CDA vraagt of GS met de directie van de Treant-groep om tafel wil gaan.

Gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe liet weten verbaasd te zijn en zette op Twitter: 'Dit kan niet waar zijn'. Jumelet ging dinsdag direct poolshoogte nemen op de betreffende gesloten afdelingen. Een tekort aan kinderartsen lijkt de directe oorzaak te zijn van de sluiting. Vorige week meldden drie kinderartsen zich gelijktijdig ziek. Kinderartsen worden bij een bevalling in het ziekenhuis altijd achter de hand gehouden. Het grootste deel van de tijd is assistentie van deze artsen niet nodig, maar het is wel noodzakelijk dat de kinderartsen in het ziekenhuis aanwezig zijn.

Vorige week meldde DvhN ook al dat de afdelingen waren gesloten, maar Treant Zorggroep benadrukte toen dat de afdelingen maar heel kort dicht waren geweest. Er zou een kinderarts uit een ander ziekenhuis (tijdelijk) zijn ingevlogen.

Verpleegkundigen Emmen woest

Verpleegkundig personeel van de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde is woest op de Raad van Bestuur van het Scheper Ziekenhuis, en daarmee op Treant. „Vooral omdat niet wordt geluisterd naar suggesties voor oplossingen, die vanaf de werkvloer door gynaecologen, verpleegkundigen en verloskundigen zijn aangedragen”, zeggen personeelsleden tegen De Telegraaf.

Tegen de krant wordt de gedachte door personeelsleden uitgesproken dat dit het begin kan zijn van een ontmanteling van dit fusieziekenhuis. „Onze afdelingen draaien goed, met winst”, zegt een personeelslid. „Wij doen hier zo’n duizend bevallingen per jaar. We doen wat we kunnen en lopen op onze tenen. Maar het hele ziekenhuis lijdt onder het jarenlange mismanagement, waardoor ten minste 18 miljoen euro verlies is ontstaan.”

Bart Visser van de Treant Groep heeft daar woensdagochtend op gereageerd. Hij snapt de boosheid en frustratie, zegt hij. ,,Maar de Treant Groep in zijn geheel heeft zwarte cijfers geschreven. De ziekenhuispoot (Scheper Emmen, Bethesda Hoogeveen en Refaja Stadskanaal, red) heeft wel verlies gedraaid: 5,4 miljoen euro.''

Visser zegt ook dat het cijfer van duizend bevallingen per jaar in Emmen niet klopt. ,,In Emmen deden we in eerste drie kwartaal ongeveer 600 bevallingen. Zonder sluiting zouden we uitkomen op zo'n 800 per jaar. Dat aantal neemt steeds verder af.'' Volgens de woordvoerder van Treant maken geen van de afdelingen verloskunde in Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen winst. ,,Er moet altijd geld bij. Verloskunde is alleen voor grote ziekenhuizen rendabel. Dat neemt niet weg dat we de afdeling op al onze locaties open wil houden.''

Snel om tafel

Raymond Wanders, fractievoorzitter van de PvdA in Emmen, vindt dat het gemeentebestuur zo snel mogelijk met Treant om tafel moet om tot een oplossing te komen. ,,Ze moeten niet tot volgende week wachten.’’

Zeer kwalijk

René Nanninga, woordvoerder van de gemeente, heeft RTV Drenthe laten weten dat Emmen voor alle inwoners goede en bereikbare zorg wil. ,,Het is zeer kwalijk dat het nu niet geboden kan worden en de klinische afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde moeten sluiten. We gaan er vanuit dat Treant alles op alles zet om zo snel mogelijk kinderartsen te vinden, zodat onze inwoners op zeer korte termijn weer in Emmen terecht kunnen voor deze zorg. Wij hebben vandaag al contact gehad hierover met Treant en zullen ook de komende dagen intensief contact hebben’’, zegt Nanninga tegen de regionale omroep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.