Het overgrote deel van sportend Nederland komt halverwege oktober met een ruk tot stilstand. Alle amateursportcompetities worden per direct stopgezet. Vooral teamsporters ondervinden veel hinder, alleen de jeugd mag nog onderling wedstrijden spelen. Welke invloed heeft dit op sportclubs? Een rondje langs de velden.

Normaal gesproken gonst het van de bedrijvigheid op sportvelden en in sportzalen. Met trommels, vlaggen en strijdliederen worden teams toegejuicht. Nu kun je een speld horen vallen. In het weekend is het uitgestorven.

Amateursport aan banden

Op 13 oktober kondigde premier Mark Rutte (VVD) aan de teugels strakker aan te trekken, ‘om het virus eronder te krijgen’. Het coronavirus had in de voorafgaande periode te veel ruimte gekregen. De gedeeltelijke lockdown ging een dag later in en op 3 november werden de regels verzwaard, die uiteindelijk twee weken duurden. Op dit moment gelden weer de regels van 14 oktober.

Het pakket aan maatregelen treft de sport hard. Vooral sporters boven de achttien ondervinden veel hinder bij het sporten. Zij mogen geen onderlinge wedstrijden spelen, moeten anderhalve meter afstand houden en trainen in groepjes van maximaal vier.

Deze en eerdere maatregelen hebben hun weerslag op sportend Nederland. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is een derde van de sporters minder gaan sporten. En 10 procent is zelfs helemaal gestopt, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van NOC*NSF.

Meeste seniorleden zitten thuis

Vanwege de aangescherpte maatregelen, blijven veel senioren thuis. „We hebben wel geïnventariseerd bij de leden of ze willen trainen”, vertelt Marcel van der Horst, voorzitter van volleybalvereniging ROVOC uit Roden, „maar de belangstelling was beperkt.”

loading  

Datzelfde geldt voor de basketballers van EBV Mustangs uit Emmen. „Binnen de beperkingen kunnen we nog steeds trainen, maar het gros ziet dat niet zitten”, vertelt secretaris Jeffrey Klumper van de club.

Ook alle zaalvoetballers van zvv DWS Oosterpoort uit Groningen zitten thuis, zegt Richard Vrieling van de vereniging. „Je mag maar met vier personen tegelijk voetballen. Daar hebben we nog geen creatieve oplossing op gevonden.”

De meeste voetballers van MSC uit Meppel staan ook niet op het veld. „Alleen het eerste zaterdagteam traint”, zegt voorzitter Arjan Jonkers van de club. „Ze trainen in groepjes van vier. Animo is er wel, ze staan te trappelen om de wei in te mogen.”

De studentenkorfballers van GSKV De Parabool uit Groningen zijn wel door blijven sporten, maar de animo is lager. „We trainen niet meer met het hele team, maar op vrijwillige basis”, zegt voorzitter Björn de Kruijf. „We nemen nog wel steeds hetzelfde aantal trainingsuren af, maar veel mensen komen nu één in plaats van twee keer te trainen.”

Weinig opzeggingen

Ondanks dat veel seniorleden thuis zitten, leidt dat niet tot (veel) opzeggingen bij sportclubs. Vrieling van DWS Oosterpoort: „Wij hebben veel vriendenteams. Dit jaar zijn er zelfs teams bijgekomen.” Sommige leden zoeken wel naar alternatieven, bijvoorbeeld de sportschool „maar die zit ook bomvol”.

Een aantal volleyballers haakte af, nadat de competitie in maart voor het eerst werd stilgelegd. „Zij gaven aan het volleyballen niet zo gemist te hebben”, zegt Van der Horst. Maar over het algemeen is hij positief gestemd. „Misschien gaan we in januari weer trainen. En de NEVOBO (Nederlandse Volleybal Bond red.) wil de competitie ook weer graag opstarten.”

Bij de Mustangs hebben twee mensen opgezegd. „Maar als we weer wedstrijden mogen spelen, is het best goed mogelijk dat ze weer beginnen”, denkt Klumper.

De Parabool had een redelijk grote aanwas van nieuwe leden. „Maar dat beeld zag je bij alle studenten(gezelligheids)verenigingen”, zegt De Kruijf. „We zijn niet gegroeid, maar hadden wel een grotere krimp verwacht.”

‘Shirtsponsoring, wat heeft dat voor zin?’

De coronapandemie treft de clubs ook in de portemonnee. Sportverenigingen zien bijvoorbeeld problemen bij het aantrekken van nieuwe sponsoren in de toekomst.

Geert van der Wal, voorzitter van hockeyclub HCSO uit Stadskanaal, geeft aan dat er altijd verloop is bij sponsoren. „Maar de werving is nu lastig. Dat vindt heel, heel beperkt plaats. Shirtsponsoring, wat heeft dat voor zin? Of borden langs het veld?” Van der Wal is vooral bedacht op verborgen effecten van de maatregelen, bijvoorbeeld minder aanwas van vrijwilligers. „Die naweeën zijn pas later zichtbaar.”

De volleyballers uit Roden maken zich minder zorgen over shirtsponsoring. Aan het begin van het seizoen is juist een nieuwe shirtsponsor aangehaakt. Datzelfde geldt voor de Beiler Handballers, zij kregen op het begin van het seizoen ook nieuwe sponsoren.

MSC hield in haar begroting al rekening met een tweede coronagolf, door af te boeken op sponsor- en kantineopbrengsten, zegt Jonkers. Maar de club heeft ook zorgen over sponsoren. „We hebben een belangrijke sponsor in de evenementenbranche. Hou je die aan hun contract? Die probeert al 50 man personeel aan het werk te houden.”

Kantineopbrengst

Clubs met een eigen accommodatie voelen de maatregelen rondom het coronavirus het hardst. Met name clubs die afhankelijk zijn van kantineopbrengsten.

Dat is ook het geval bij de hockeyers uit Stadskanaal. Zij vroegen daarom de tegemoetkoming TASO aan. Ook besloot de club dit seizoen niet de zaal in te gaan. „Dat scheelt wel in de kosten. In plaats daarvan trainen we langer door op het veld”, zegt Van der Wal.

loading  

Ondanks het afboeken op de kantineopbrengsten, maakt de voorzitter van MSC zich wel zorgen over het mislopen van dit geld. „We zijn een redelijk grote vereniging. Een belangrijk deel van de begroting komt uit de kantine.” En als de maatregelen nog aanhouden, zegt hij „dan is de kantine feitelijk een jaar plat geweest.”

Nieuw clubhuis

De Parabool is ook sterk afhankelijk van de kantine-opbrengsten, vooral op het veld. „Deze opbrengsten zijn de grootste inkomstenbron. Dat geld gebruiken we voor alle extra’s”, zegt De Kruijf. Ook al is dit jaar weinig extra’s te doen, zoals activiteiten, moet de club wel zuinig aan doen.

„Zeven jaar geleden zijn we een traject gestart om een nieuw clubhuis te bouwen. Tijdens de eerste coronagolf werd duidelijk dat we mochten bouwen. Toen twijfelden we wel even. Maar als we nu niet meer zouden bouwen, zouden we het traject opnieuw moeten opstarten.”

Bouwen in coronatijd brengt wel risico’s met zich mee. „In het bouwjaar kost het het meest geld. De nieuwe beperkingen hakken er wel in. We moesten voor een goedkopere vloer en kleinere bar kiezen.” Door middel van een crowdfunding hoopt de club alsnog geld bij elkaar te halen om de puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten.

Hoe verder?

Ondanks de stabiele situatie van de meeste clubs, hopen ze snel op een versoepeling van de maatregelen. De leden missen het sociale contact en de derde helft. „Er moet weer wat leven in de brouwerij komen”, zegt Van der Horst. „Hoe langer het duurt, hoe eerder ze hun lidmaatschap opzeggen”, denkt Klumper.

In de persconferentie van dinsdag 8 december werden nog geen versoepelingen voor de amateursporters afgekondigd door het kabinet. Wel mogen topsporters vanaf 17 december weer trainen en wedstrijden spelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus