Onderhoud Asser sluizen en bruggen kost extra geld

De Witterbrug in Assen. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Om de bruggen, viaducten en tunnels schoon en veilig te houden, moet de gemeente Assen jaarlijks 120.000 euro extra reserveren.

In het verleden is te weinig geld gereserveerd om alle civiele kunstwerken – geluidsschermen, sluizen, steigers, tunnels, viaducten en muren – te onderhouden. Er is nu elk jaar 600.000 euro beschikbaar, maar dat bedrag is te laag. Daarom komt daar vanaf 2017 nog eens 120.000 euro bij. ,,We hebben nogal wat viaducten en bruggen aangelegd de laatste twintig jaar’’, zegt wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij PLOP).

Het college heeft wel wat verrassingen gehad op het gebied van onderhoud en wil voorkomen dat toekomstige bestuurders daar last van hebben. ,,Als je een sluis of brug aanpakt, kost dat veel geld’’, zegt Wiersema. De gemeente wil met het geld de onderdelen schoon, veilig, storingsvrij en duurzaam houden.

Extra verrassingen komen er niet. Zo vallen de nieuwe bruggen en sluizen van de FlorijnAs buiten dit plan. ,,We hebben met de aannemers contracten gesloten dat zij de komende decennia verantwoordelijk zijn voor onderhoud. Daarna hebben we zelf al geld gereserveerd voor de nieuwe bruggen’’, zegt Wiersema.

menu