Ondernemend Assen wil ‘technische academie’ opzetten

Ondernemers kunnen nauwelijks technisch geschoold personeel vinden. Daarom wil Ondernemend Assen samen met scholen een technische academie opzetten.

„We willen dat leerlingen meer met de handen gaan doen”, legt René Kuipers, voorzitter van Ondernemend Assen, uit. „Minder leerlingen kiezen voor een technische opleiding en de opleidingen op scholen sluiten meestal niet goed aan bij wat ondernemers wensen.”

Daarom wil Kuipers samen met de net aangenomen projectmanager Bert van der Veen het voortouw nemen om een technische academie op te zetten. „Het onderwijssysteem werkt traag. Ondernemers schreeuwen om goed opgeleid personeel, terwijl scholen aangeven hier niet mee om te kunnen gaan. Voor hen is het moeilijk om opleidingen te veranderen.”

Voorbeeld uit Harderwijk

Ondernemend Assen kijkt likkebaardend naar de in 2012 opgerichte Techniek Academie in Harderwijk. Deze werkplaats is ontstaan uit een samenwerking tussen het lokale ROC en een vereniging van technische bedrijven. De academie biedt werk-leerplekken aan in opdracht van de werkgevers, maar leerlingen krijgen wel les van ROC-docenten en bij afstuderen ontvangen zij een erkend mbo-diploma.

Deze vorm, waarbij de technische academie als een ‘zelfstandig tussenpersoon’ opereert in opdracht van de werkgevers, ziet Ondernemend Assen ook wel zitten. „Het is voor iedereen een win-win-situatie”, vindt Kuipers. „Scholen kunnen veel meer techniekleerlingen verwelkomen en ondernemers zien nieuw personeel tegemoet, dat precies naar hun wens wordt opgeleid.”

‘Scholen, gemeente en provincie positief’

Inmiddels zijn er oriënterende gesprekken geweest tussen Ondernemend Assen en het Drenthe College, Hanze Institute of Technology, gemeente en provincie. Want ook de scholen zien een terugloop in het aantal techniekleerlingen. „We zijn samen bezig om te kijken hoe we technisch onderwijs duurzaam kunnen organiseren”, vertelt Jenske Lorijn, regiodirecteur Assen van het Drenthe College. „Bedrijven spelen daar een belangrijke rol in. Werkgevers zullen zich actiever met de technische vaardigheden gaan bemoeien, terwijl de school de coaching en de begeleiding blijft verzorgen.”

Ondernemend Assen schat zo’n 3000 vierkante meter nodig te hebben voor een nieuwe werkplaats. „Het moet echt een bedrijfsschool worden”, weet projectmanager Van der Veen. „Met erkende opleidingen van de betrokken scholen in Assen. Natuurlijk moeten scholen hier aan wennen, maar ook in Harderwijk voelen zij zich inmiddels prettig bij het idee dat de opleidingen niet in het eigen gebouw worden gegeven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.