Ondernemer gokt mis met hennepkwekerij

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 60-jarige man uit Roden wegens hennepteelt.

In augustus 2014 viel de politie een woning in Roden binnen en ontdekte ruim 500 hennepplanten. De stroom werd buiten de meter om afgetapt.

Onderzoek zou volgens het OM hebben uitgewezen dat de man zeker 22 keer heeft geoogst. De winst: bijna een miljoen euro. Het OM kondigde aan de winst in een nog te beginnen procedure op te eisen.

De man, ondernemer, zegt dat hij zijn woning beschikbaar stelde voor hennepteelt omdat hij zakelijk in financiële problemen was geraakt. De teelt van hennep zag hij als een oplossing. Anderen zouden de plantage exploiteren. Geld heeft hij nooit ontvangen, zei hij. Het OM gelooft dat niet en heeft beslag laten leggen op bezittingen van de man, onder meer op onroerend goed in Thailand.

De advocaat zegt dat de politie onrechtmatig de woning in binnengevallen en dat de man om die reden moet worden vrijgesproken.

Het beleid van het OM is om henneptelers in de portemonnee te raken. Er worden relatief lage straffen geëist, maar als het om het geld gaat, gaat het OM tot het uiterste. Bij ontnemingen hoeft het OM niet met harde bewijzen te komen, de berekende winst moet slechts aannemelijk worden gemaakt.

De rechtbank in Groningen doet op 7 november uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.