Burgemeester Richard Korteland van Meppel.

Ondernemer in Meppel barricadeert alvast zijn winkel voor eventuele rellen komende vrijdag. 'Het zekere voor het onzekere'

Burgemeester Richard Korteland van Meppel. Foto: Anja Hagedoorn

Ondernemers in Meppel maken zich nu al zorgen over opruiende berichten op sociale media om vrijdag te rellen in de binnenstad. Zo heeft Expert Meppel de etalage van de winkel leeggeruimd en gebarricadeerd met zware wasmachines.

Een medewerker van Expert, die niet met naam genoemd wil worden, hoorde dinsdagochtend over de berichten die rondgaan op sociale media. „We nemen het zekere voor het onzekere. Maar het is hartstikke triest. We zijn nu bezig met dingen waar we eigenlijk helemaal niet mee bezig moeten zijn.”

‘Erg onrustig’

Elders in de stad klinken ook zorgelijke geluiden. „Het is inderdaad erg onrustig”, zegt centrummanager Arnold Schuurman, die samen met zijn vrouw een parfumerie runt in de Hoofdstraat. Vooralsnog vindt hij nog te vroeg om draconische maatregelen te treffen, maar Schuurman stelt wel dat de politie en ondernemers in opperste staat van paraatheid zijn.

In de ondernemersappgroep, waar ondernemers en politie in vertegenwoordigd zijn, worden berichten over de actuele situatie met elkaar gedeeld. „We zitten met zo’n vierhonderd mensen in die groep. Met één bericht kunnen we iedereen bereiken. Op die manier kunnen we snel schakelen”, vertelt Schuurman.

Tjitske Visser, voorzitter van de Meppeler Handelsvereniging, heeft geen goed woord over voor de circulerende berichten. „Ondernemers zijn al slachtoffer en zouden met rellen nog eens benadeeld worden. Hoe haal je het in je hoofd? Het is te hopen dat hier niets gebeurt”, stelt ze.

Aanhoudingen

In berichten die rondgaan op onder meer SnapChat, wordt opgeroepen om vrijdag rel te schoppen in de stad. De politie en de gemeente Meppel zijn op de hoogte van deze berichten. Een 20-jarige man uit Meppel werd dinsdag al gearresteerd voor opruiing.

En meerdere aanhoudingen volgen waarschijnlijk, stelt burgemeester Richard Korteland. „De politie heeft enkele personen in beeld. Die worden opgespoord”, zegt Korteland, die stelt dat een klein groepje de rust probeert te verstoren.

Korteland laat verder weten ‘fysieke en juridische’ voorbereidingen te treffen. Dat betekent: extra politie-inzet als dat nodig is en bijvoorbeeld de mogelijkheid om een noodverordening af te kondigen.

„We bekijken het van dag tot dag. Geweld wordt niet getolereerd. Het heeft ook niets met protesteren te maken, het is een misdrijf. Dus mijn oproep: doe het niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu