Ondernemer krijgt cel voor wietkweek in Tynaarlo

Een 50-jarige man uit Warffum verdwijnt voor vier maanden achter slot en grendel vanwege grootschalige hennepkweek. In oktober 2014 trof de politie in zijn bedrijfspand in Tynaarlo ruim 2000 plantjes en 15 kilo geoogste wiet aan.

De man huurde in 2014 een bedrijfspand in Tynaarlo met de bedoeling om een groothandel in feestartikelen te beginnen. Zijn financier en compagnon ging er echter met de oppas van zijn kinderen vandoor naar Thailand, waardoor grote financiële problemen ontstonden. De Groninger kon daardoor afgesproken leveringen met afnemers niet realiseren.

Uit pure wanhoop leende hij 50.000 euro bij elkaar en startte een grootschalige hennepkwekerij. In krantenartikelen had hij gelezen dat dit een bijzondere lucratieve handel was. Met de opbrengst hoopte de man zijn huurcontract af te kopen en gemaakte bedrijfsschulden terug te betalen.

De politie rolde in oktober van dat jaar de kwekerij op en nam de eerste oogst en de aanwezige plantjes in beslag. De rechter vroeg waarom de man het geleende geld niet in zijn tanende bedrijf stak. Die meende met de wietteelt in één klap uit de schulden te zijn. ,,Achteraf bijzonder naïef van mij.’’ De man zit inmiddels diep in de schulden en midden in een echtscheiding met zijn vrouw. Een betalingsregeling met Enexis voor het illegaal aftappen van stroom loopt inmiddels.

Veel oog voor het leed had de rechtbank niet. De grootschaligheid en de professionele opzet van de kwekerij deden een zakelijke en een berekenende opzet vermoeden. ,,Dat u vervolgens loopt te schermen met de gevolgen voor u en uw gezin, dat gaat me te ver’’, stelde de rechter. Behalve de celstraf kreeg de man ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.