Een scène uit Mammoet, dat zondagavond voor het laatst werd gespeeld op het Buinerveld.

Ondernemers Borger: 'Heel jammer als Mammoet geen vervolg krijgt'

Een scène uit Mammoet, dat zondagavond voor het laatst werd gespeeld op het Buinerveld. Foto Ben van Duin

De ondernemers in Borger zijn teleurgesteld dat het openluchtspektakel Mammoet, zoals het ernaar uitziet, volgend jaar niet terug komt.

Dit zegt Marcel den Heijer, penningmeester van de Ondernemersvereniging Borger. ,,Het zou heel jammer zijn als dit geen vervolg krijgt. We hopen echt dat het toch nog lukt.’’

De ondernemers sprongen volop in op de voorstelling met onder meer speciale Mammoet-souvenirs, kaas, likeur en bier. Ook zorgden zij ervoor dat er een stalen mammoet langs de N34 kwam en een harig exemplaar op het Dorpsplein.

‘Meer overnachtingen, meer geld voor de horeca en meer toeristenbelasting’

Volgens Den Heijer heeft Mammoet veel gebracht. ,,Meer overnachtingen, meer geld voor de horeca en meer toeristenbelasting’’, somt hij op.

,,Uiteindelijk heeft iedereen er voordeel van. Bovendien heeft het de saamhorigheid onder de ondernemers versterkt. Wij zijn van nature geen borstkloppers, maar hier mogen we trots op zijn. Wij mogen Borger wel wat meer profileren als oerdorp. We hebben toch al het grootste hunebed en het Hunebedcentrum.’’

‘De extra gasten waren onder de indruk van de natuur hier’

Mammoet heeft de regio landelijk bekendheid gegeven. Den Heijer: ,,Er is op televisie reclame voor gemaakt en in Amsterdam reed een tram die met Mammoet was beplakt. Ik hoor om me heen dat de extra gasten die het heeft getrokken, onder de indruk waren van de natuur hier. Mogelijk komen zij op een later moment nog een keer terug.’’

Afgelopen weekeinde liet producent Wolter Lommerde aan Dagblad van het Noorden weten dat Mammoet volgend jaar waarschijnlijk niet wordt herhaald. Het theaterstuk werd is zomer 46 keer opgevoerd op het Buinerveld. Volgens de organisatie is er met 30.000 bezoekers break-even gedraaid, maar zijn er geen reserves opgebouwd waarmee de productie zonder subsidies een tweede jaar aan kan.

Het stuk komt van de makers van Het Pauperparadijs in Veenhuizen, dat wél een tweede seizoen kreeg. Voor dit stuk was de belangstelling vanaf het begin groter.

Overigens gaan de makers van Mammoet nog wel bekijken of een herhaling tóch nog mogelijk is. ,,Zeg nooit nooit. Mijn ervaring leert alleen dat het heel lastig zal worden’’, aldus Lommerde.

menu