'Ondernemers flesten fiscus voor 1,3 miljoen euro'

Door de belasting te ontduiken zouden drie Drentse ondernemer de fiscus ruim 1,3 miljoen euro hebben onthouden. Een van de drie exploitanten van gokautomaten moet de cel in, zo vindt het Openbaar Ministerie.

Dat bleek maandag uit de strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Sinds 1984 exploiteert Chris van der W. (75) uit Erm gokautomaten. Zijn vrouw Geertruida P. (73) was bedrijfsleidster van een gokhal net over de grens in het Duitse Schüttorf. Hun 44-jarige zoon René van der W. uit Emmen was de bedrijfsleider van de Duitse firma Magic Coins. Een Nederlandse wetswijziging in 2008 zorgde voor grote problemen in de branche van kansspelbedrijven. In plaats van circa 19 procent omzetbelasting moest er voortaan 29 procent kansspelbelasting over de opbrengst afgedragen worden.

Nihil-aangiften

De omzet liep hard terug maar adviseurs kwamen met een mooie constructie. De gokautomaten in Nederland werden verkocht aan Magic Coins. Om te voorkomen dat zowel in Nederland als bij de Oosterburen belasting betaald werd, moest de Nederlandse firma nihil-aangiften doen. Met andere woorden: geen belasting betalen. Maar dat gebeurde in Duitsland evenmin.

Toen Magic Coins failliet ging, bleek 1 miljoen euro aan niet betaalde belasting verdwenen, aldus het Openbaar Ministerie. De firma uit Schüttorf nam vervolgens de automaten over en ging op dezelfde voet verder. Opnieuw werd 3 ton aan kansspelbelasting wel opgehaald bij horeca-ondernemers die een gokkast in de zaak hadden staan, maar de fiscus ontving geen cent.

,,Ik was te goeder trouw'', zei Van der W. Senior. ,,Ik heb 44 jaar automaten geëxploiteerd en heb in het noorden enige aanzien. Dat is verdwenen. Wat heb ik nou in godsnaam verkeerd gedaan?'' De constructie was mede bedacht door een advocaat uit Den Bosch, deskundige op gebied van kansspelbedrijven en goed bevonden door een groot accountantskantoor, stelde advocaat Gert Meijer. De deskundigen verdienden tonnen met dit advies.

Grote leugen

Maar waarom werd bij de horeca-ondernemers dan wel 29 procent van de winst ingehouden? Dat geld was bedoeld voor de fiscus, vroeg een van de rechters. ,,Mij is verteld dat het zo moest'', zei René van der W. Hij had nooit het gevoel dat er iets niet in de haak zat. Volgens de advocaat-adviseur moesten ze de constructie wel eerst voorleggen aan de fiscus. ,,Een grote leugen'', zei de zoon.

Hij hoorde 18 maanden cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Ook zou hij 50.000 euro boete moeten betalen. Tegen senior en zijn vrouw werden respectievelijk 6 en 3 maanden cel voorwaardelijk geëist, met daarnaast werkstraffen van 240 en 180 uur. Zij moeten wat het OM betreft elk 25.000 euro boete betalen.

Vonnis op 11 juni.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.