Ondernemers koopcentrum Hoogeveen aan de bezem

Winkeliers in het koopcentrum van Hoogeveen krijgen een onderhoudspakket aangeboden om hun directe omgeving vrij te houden van zwerfafval. Goed voor de omzet én het winnen van de verkiezing, zegt de gemeente.

Verkiezing

Want Hoogeveen doet mee aan de landelijke verkiezing ‘Schoonste Winkelgebied’. Om kans te maken op de winst moeten de handen wel uit de mouwen. Voor ondernemers in de Hoofdstraat en aanpalende straten is een pakket met bezem, stoffer en blik en papiergrijper beschikbaar. ,,De Stichting Centrummanagement is enthousiast’’, stelt wethouder Jan Steenbergen. ,,We verwachten een breed draagvlak.’’

Wettelijk verplicht

Volgens Steenbergen zijn ondernemers wettelijk verplicht om het gebied binnen een straal van 25 meter rond hun winkel vrij te houden van zwerfafval. ,,In het koopcentrum liggen nog te veel papiertjes en andere rommel.’’ Met de opschoonactie, zegt de wethouder, worden diverse belangen gediend. ,,Het is natuurlijk een mooi visitekaartje van Hoogeveen. Maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat schone winkelgebieden erin slagen klanten langer vast te houden, waardoor mensen geneigd zijn meer uit te geven. Men voelt zich er veiliger en gedraagt zich socialer.’’

Om de ondernemers in het koopcentrum een handje te helpen komen op de zaterdagmarkt en tijdens de Pulledagen mobiele baskets te staan waarbij de uitdaging is om het afval goed gemikt in de ‘korf’ te krijgen. Verder worden vanaf september nieuwe prullenbakken geplaatst voor gescheiden afval.

Bewustwording

Maar nog belangrijker vindt Steenbergen de bewustwording van burgers. ,,Het moet uitstralen naar de eigen leefomgeving.’’ In de strijd tegen zwerfafval roept Hoogeveen de hulp in van bewoners, organisaties, scholen en sportclubs. Eerder deze week startte de proef ‘Schoon belonen’, gericht op het voorkomen of verminderen van het zwerfafval in de openbare ruimte. Hoogeveen krijgt voor deze inspanningen geld van overheid en bedrijfsleven. De vergoeding van 2014 en 2015 bedraagt 1,19 euro per inwoner.

De gemeente wil op deze manier ook bereiken dat per 1 januari 2017 het percentage afval dat aan de bron wordt gescheiden op 65 procent ligt. Lange tijd schommelde Hoogeveen rond de 61 procent. Mocht het beoogde percentage niet gehaald worden dan stapt Hoogeveen over op een ander inzamelsysteem.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.