Ondernemers willen via rechter bouw azc Meppel voorkomen

Twee ondernemers willen via rechtbank de komst van een asielzoekerscentrum aan de Steenwijkerstraatweg in Meppel voorkomen. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente.

De ondernemers Jan Koop de Wolde van Camping De Kikkerije en Arend-Jan Kreuze van Kreuze Asbestsanering zeggen nu al (en ook in de toekomst) schade te ondervinden van een azc in het weiland langs de Steenwijkerstraatweg. Een meerderheid van de gemeenteraad wees begin februari die plek aan voor maximaal zeshonderd asielzoekers.

Bezwaar

Ze spannen nu een kort geding aan, omdat ze niet weten wanneer de gemeente start met de procedure voor een omgevingsvergunning. Daar zouden ze bezwaar tegen kunnen maken. Maar vragen daarover worden volgens hun advocaat Tobias Polak niet beantwoord.

Hij schrijft de rechtbank dat potentiële kopers van het bedrijf en de woning van Kreuze afhaakten zodra ze hoorden over de plannen voor een azc. ,,Zo lang de gemeente de plannen niet intrekt, zal Kreuze hiermee geconfronteerd blijven en zal hij zijn woning en bedrijf niet, of alleen voor een veel lagere prijs kunnen verkopen’’, zegt Polak.

Inkomstenderving

De Wolde liet in de inspraakprocedure in de gemeenteraad al van zich horen. Hij bestiert inmiddels 13 jaar camping De Kikkerije en besloot - na overleg met de gemeente - vorig jaar te investeren in zorgchalets. Vlak na de gemeentelijke goedkeuring en zijn investering hoorde hij van de plannen voor een azc. Hij vreest inkomstenderving als het azc eenmaal is gebouwd.

De Wolde (en andere omwonenden) kregen de gemeenteraad in februari niet op andere gedachten. Wel deed verantwoordelijk wethouder Gert Stam (ChristenUnie) meteen na afloop van de besluitvormende raadsvergadering de toezegging om ‘hard [te] gaan werken’ om het vertrouwen van de ondernemers terug te winnen.

Niets gemerkt

Beide ondernemers zeggen dat ze daar in de afgelopen twee maanden niets van hebben gemerkt. Advocaat Polak zegt wel schriftelijk contact te hebben gehad met de advocaat van de gemeente, maar dat de voor de ondernemers essentiële vragen niet worden beantwoord.

Een woordvoerder van de gemeente Meppel zegt dat burgemeester en wethouders de zitting van 14 april bij de rechtbank in Assen afwachten. Hij zegt dat er wel een informatiebijeenkomst is geweest voor omwonenden en bedrijven. En: ,,Als er nog geen aanvraag van het COA ligt, kan er ook geen procedure worden gestart.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.