Onderzoek: Schadelijke stoffen vrij bij brand Noblesse in Wijster

Onderzoekers hebben een verhoogde dioxineconcentratie gevonden na de brand bij afvalverwerker Noblesse in Wijster. Omwonenden zijn daarover dinsdagmiddag geïnformeerd.

De fabriek waar slachtafval van kippen werd verwerkt tot andere producten, brandde in de nacht van 9 op 10 februari af.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nam kort na de brand grondmonsters in het gebied waar de rook zich heeft verspreid. Twee woningen en één bedrijf liggen in het gebied waar een verhoogde dioxineconcentratie is aangetroffen. Er is geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid, stelt het RIVM.

Wel kan de verhoogde dioxineconcentratie gevolgen hebben voor de voedselveiligheid.

Stoffen in roetresten

Het RIVM deed onderzoek naar schadelijke stoffen in roetresten (zogenaamde PAKs), zware metalen en dioxinevervuiling. Op het land van de familie Fikkert, de familie die het dichtst bij Noblesse woont, is een verhoogde concentratie dioxine aangetroffen. De rest van de monsters (vijf in totaal) is schoon.

,,De jongens die bij ons aan het werk zijn vonden vandaag nog roetdelen. Ik werd vanmiddag gebeld door iemand van de gemeente”, zegt Henk Fikkert vanuit vakantieland Egypte. ,,’t is weer mis. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet doen. Ja, de verzekering maar bellen.”

Geen mest uitrijden en vee binnen

Verhoogde concentraties roetresten (zogenaamde PAKs) zijn niet gevonden. Toch wordt agrariërs die roetresten op hun land vinden afgeraden mest uit te rijden en het vee voorlopig binnen te houden. De gemeente wil namelijk van een specialistisch bureau weten wat de mogelijke gevolgen voor de voedselveiligheid zijn. Uitsluitsel daarover wordt binnen een paar dagen verwacht.

De gemeente Midden-Drenthe stelt in de brief aan omwonenden dat bij het vinden van roetresten of brokstukken de roetresten af te spoelen met water. Kleine brokstukken moeten met handschoenen worden opgepakt en ingeleverd als klein chemisch afval. Zijn er geen roetresten, dan is er ook geen gezondheidsrisico, stelt de gemeente.

Onderzoek Attero

Boerenbelangenorganisatie LTO Noord en Noblesse gaan met elkaar in gesprek over een eventueel vervolgonderzoek, net als is gebeurd na de brand bij Attero.

Dat vervolgonderzoek loopt nog. LTO-voorman Jan Bloemerts had gehoopt de boeren in de omgeving snel duidelijkheid te kunnen geven over mogelijke grondvervuiling, maar de resultaten laten op zich wachten. ,,Dit nieuwe onderzoek trekt een wissel op de capaciteit van het onderzoeksinstituut", zegt Bloemerts. ,,Het Attero-onderzoek duurt veel en veel te lang. De kippen moeten op stok blijven, voor de agrariërs is het heel vervelend."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.