Tynaarlo onderzoekt behoud theater De Kimme in Zuidlaren

De Kimme hier in gebruik voor een bewonersbijeenkomst over de komst van TBS-ers naar Zuidlaren. Foto Archief DvhN/Marcel Jurian de Jong

Er komt een onderzoek naar het behoud van theater De Kimme in Zuidlaren. Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Tynaarlo.

Het theater op het terrein van Lentis (voorheen Dennenoord) wordt met sluiting bedreigd. Eigenaar Lentis wil af van het theater met sport- en vergaderzalen, omdat het niet meer aan de eisen voldoet. Opknappen kost veel geld en daarom zou het dit jaar gesloopt moeten worden.

Een petitie ‘Red theater De Kimme van de sloophamer’ is 670 keer ondertekend en een brief aan van de verontruste Zuidlaarder Herman de Muinck deed de raadsfracties vragen om een onderzoek naar het behoud van het theater met 450 stoelen.

Losweken

De partijen vroegen of De Kimme kan worden losgeweekt van Lentis en dat een nieuwe stichting de exploitatie voor haar rekening kan nemen.

Volgens het CDA is sloop van De Kimme geen verstandig besluit. ,,.Het is een uniek gebouw met een mooie gymzaal dat centraal ligt in Zuidlaren”, zei fractievoorzitter Klaas Knot. Hij vroeg te onderzoeken of De Kimme in het accommodatieplan voor Zuidlaren mee kan worden genomen.

Opknappen en exploitatie kosten veel geld

Wethouder Hans de Graaf van financiën (ChristenUnie) wees erop dat er veel geld in De Kimme gestoken moet worden om het te behouden. ,,Ik heb meerdere keren met de raad van bestuur van Lentis gesproken. Er is veel achterstallig onderhoud in De Kimme en de exploitatie van een theater is niet goedkoop. Maar wij zijn niet de eigenaar van het pand en je kunt je afvragen waar de verantwoordelijkheid van de gemeente ligt.”

Na aandringen van de gemeenteraad zei de wethouder toe een quickscan te zullen doen naar het behoud van het theater met daarbij een kostenplaatje. Voor de zomer hoopt hij het onderzoek te hebben afgerond.

De Kimme is eind jaren zestig gebouwd. De bedoeling van het theater was de contacten tussen de inwoners van het dorp en de bewoners van de voormalige Dennenoord te verstevigen.

menu