Het politieonderzoek naar het incident met de trekker die bij de boerenprotesten vorig jaar door twee bouwhekken reed op de Groninger Vismarkt, is nog niet afgerond. Boer Arjen Schuiling uit Tynaarlo weet derhalve nog niet wat hem te wachten staat.

Schuiling was op 14 oktober 2019 bijrijder van de trekker. Op video’s die vrij snel online werden gepubliceerd was hij duidelijk herkenbaar aan zijn witte overhemd.

Hij had eerder op de dag het woord gevoerd bij het het protest naast het provinciehuis. Wie de trekker bestuurde, wist en weet hij niet. Ook de politie heeft die informatie niet. ,,Maar ik zou het wel waarderen als diegene zich nog een keer bij mij meldt om het over de financiële schade te hebben’’, zegt Schuiling, die een dag na het incident door de politie is gehoord.

‘Ja, er ligt een aangifte’

,,Heel veel details over het onderzoek kunnen we niet prijsgeven’’, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. ,,We doen nog steeds onderzoek naar wat daar precies is gebeurd en ja, er ligt een aangifte. Maar details daarover kunnen we op dit moment niet geven.’’

Zolang de politie het onderzoek niet heeft afgerond (en het dus niet bij het Openbaar Ministerie ligt) weet Schuiling niet waar hij aan toe is.

Met de hulp van een bevriende boer betaalde hij vlot de factuur van 2999 euro en 71 cent van de firma A. Hak van wie onder meer de bouwhekken en een trap van een schaftkeet kapot werden gereden. ,,En die collega heb ik inmiddels terugbetaald’’, zegt Schuiling. ,,Dus ik heb alles gedaan wat ik kon doen. Ik wil dit liefst zo snel mogelijk achter me laten en ga ervan uit dat deze zaak geseponeerd wordt.’’

De video waarop te zien is dat de trekker door de hekken op de Vismarkt rijdt:

loading

Provincie betaalde zelf de reparatie van de deur van het provinciehuis

De schade aan het provinciehuis bedroeg ruim tienduizend euro. Over die schade is met een aantal boeren wel gecommuniceerd, maar de provincie heeft uiteindelijk besloten zelf de portemonnee te trekken, bevestigt woordvoerder Jan van der Meide.

Boeren wilden aanvankelijk de deur zelf repareren. Ze wilden ook wel de rekening betalen.

,,Maar we kregen uiteindelijk een bedrag voorgeschoteld van, ik meen, dertienduizend of veertienduizend euro’’, zegt veehouder Ate Kuipers uit Oldehove, die middag eveneens woordvoerder namens de boeren. ,,Toen hebben we om een specificatie gevraagd. Maar die hebben we nooit gekregen.’’

Navraag bij de provincie leert dat het totale bedrag van ‘ruim tienduizend euro’ meer behelsde dan de deur. ,,Er was op de bovenverdieping glas-in-lood beschadigd, de voorgevel moest worden schoongemaakt, op de kamer van een van de gedeputeerden lag allemaal ei. De deur was 4.500 euro’’, legt Jan van der Meide uit.

Voor grasschade regelt gemeente Groningen een alternatieve klus

De schade aan het grasveld bij het provinciehuis en verderop aan de Radesingel kwam op het bordje van de gemeente te liggen. Een totale kostenpost van 40.000 euro. De gemeente had niet de gedachte dat de schade moedwillig was aangericht en heeft het specialistische herstelwerk zelf gedaan. Ze is wel ingegaan op een voorstel van een boer (met aanhang) uit Bedum om een alternatieve klus over te nemen.

,,Hij zou, in overleg met ons, een groenvoorzieningsklus uitvoeren’’, bevestigt woordvoerder Peter Steinfort. ,,Dat is vanwege de coronacrisis even op de lange baan geschoven, maar wordt ongetwijfeld vervolgd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe