Onderzoek naar laaggeletterdheid: 'Te veel hulp kan ook afschrikken'

Professionals kunnen nog veel leren over het bieden van hulp aan laaggeletterden. Dat blijkt uit onderzoek in vier Drentse gemeenten.

Zet acht Drenten op een rijtje en de kans is groot dat er ééntje niet goed kan lezen of schrijven. De provincie wil dit goed verborgen probleem aanpakken, maar het is heel lastig om deze mensen te bereiken en de juiste hulp aan te bieden.

Onderzoek in vier gemeenten

Daarom zijn in vier Drentse gemeenten (Aa en Hunze, Assen, Emmen en Hoogeveen) laaggeletterden gevolgd tijdens hun poging te leren lezen en schrijven. „Hierbij kwam naar voren dat de manier waarop mensen geholpen willen worden heel erg kan verschillen”, legt Dorina Hadders van Stichting Lezen & Schrijven uit. „Te veel hulp bieden kan bijvoorbeeld heel erg afschrikken, hoe goedbedoeld het ook is. Het is belangrijk op een rustige manier te achterhalen waarom iemand wil leren lezen en schrijven en tegen welke problemen hij of zij aanloopt tijdens het leerproces.”

Professionals in verschillende sectoren als wonen, werken en zorg krijgen vaak met laaggeletterdheid te maken, maar weten niet altijd hoe ze het moeten herkennen. „En als je het herkent, hoe ga je daar dan het beste mee om? Hoe bied je op de juiste manier hulp aan? Daar worstelen veel mensen mee. Daarom was er behoefte aan dit onderzoek en is het vanuit het perspectief en de wens van de laaggeletterde uitgevoerd.”

Drenthe loopt voorop

Donderdag werden de uitkomsten van het project gepresenteerd in Emmen. Daarbij gingen professionals van verschillende instanties met elkaar om tafel om een spel te spelen dat is ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten. „Het oefenen van verschillende situaties geeft houvast voor als je het tijdens je werk tegenkomt. Misschien moeten wij dat ook meer gaan gebruiken tijdens onze eigen trainingen”, klinkt Hadders enthousiast. „En we zitten er zelfs aan te denken een app te bouwen, zodat je snel informatie en tips kunt vinden over hoe je gesprekken aan kunt pakken.”

Volgens Hadders loopt Drenthe voorop in de strijd tegen laaggeletterdheid. „Er zijn hier veel goede initiatieven. Zo hebben alle Drentse gemeenten een Taalhuis waar mensen terecht kunnen voor hulp. Dat zorgt voor de zo nodige herkenbaarheid.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.