Onderzoek naar mogelijke pgb-fraude Monte Christo

Zorgkantoor Menzis gaat onderzoek doen naar zorginstelling Monte Christo die werkt in Emmen en Winschoten.

Er zijn vermoedens van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) en oplichting van cliënten. Menzis pakt de zaak op naar aanleiding van een televisie-uitzending van NCRV-programma De Monitor . Dat brengt zondag het verhaal over diverse meldingen van misstanden in het bedrijf. De Monitor sprak met 31 (oud-)cliënten en medewerkers van Monte Christo.

Onderzoek

,,Wij doen onderzoek omdat er meerdere klachten liggen’’, bevestigt Roland Kroes namens Menzis. Er bestaan vermoedens van pgb-fraude. Zo zou het zorggeld niet goed en rechtmatig worden besteed door het bedrijf.

Monte Christo claimt jongeren met een beperking te begeleiden naar werk. Deze jongeren krijgen allemaal een pgb. De eerste melding van mogelijk misbruik is van vijf jaar terug. Er zouden inmiddels zeker vijftien meldingen liggen bij diverse instanties, zoals politie Noord-Nederland en de gemeenten Emmen en Oldambt. Met de meldingen is nooit wat gedaan. De Monitor werpt de vraag op waar de toezichthouders blijven. Zo zou de gemeente Emmen de bevoegdheid hebben de zorgkwaliteit te controleren, maar deed dat nooit in het geval van Monte Christo.

Huisvesting in hotel

Monte Christo zou onder meer minderjarige cliënten, onder de noemer ‘begeleid wonen’, in een hotel huisvesten. Dat zou zonder noemenswaardige begeleiding gebeuren. Andere cliënten zeggen dat de zorg die ze ontvingen veel minder is, dan waarvoor de zorginstelling betaald kreeg.

loading

RTV Drenthe besteedde vrijdag ook aandacht aan de zorginstelling uit Emmen. De omroep sprak met gedupeerden en stelt dat veel mensen financieel zijn benadeeld door het bedrijf uit Emmen.

De instelling wil niet reageren, maar benadrukt dat het cliënten vrij staat om voor een andere zorgaanbieder te kiezen.

Waarschuwing

Probleem volgens zorgverzekeraar Menzis is dat ‘foute zorgverleners’ amper aangepakt kunnen worden. Het zorgkantoor zou veel harder willen optreden tegen instellingen die onvoldoende zorg leveren. ,,Nu kunnen we hooguit een waarschuwing geven en achteraf controles uitvoeren’’, aldus manager Jan Megens van Menzis. Volgens hem is het nu te makkelijk om pgb-zorgverlener te worden en toe te treden tot de markt. ,,Met weinig kennis van zorg kun je al een bedrijfje beginnen en zorg aanbieden.’’

De uitzending van De Monitor is morgen om 22.35 uur op NPO2

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe