Of het omstreden fietspad door de archeologische schatkamer in Anloo kan blijven liggen, wordt onderzocht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosbeheer.

De RCE onderzoekt met de eigenaar van het natuurgebied welke schade het gemeentelijke betonnen fietspad door de Strubben/Kniphorstbosch in Anloo toebrengt aan het enige archeologische reservaat van Nederland. Het gebied is rijkelijk bedeeld met hunebedden, grafheuvels, urnenvelden en eeuwenoude karrensporen.

‘In gesprek met de gemeente’

Of het fietspad, dat de gemeente Aa en Hunze momenteel tegen de wil van Staatsbosbeheer in het gebied aanlegt, moet worden afgebroken, kan woordvoerder Dolf Muller van de RCE nog niet zeggen. ,,Op basis van onze bevindingen gaan we ná het onderzoek het gesprek met de gemeente aan.’’

Vorige week kwam naar buiten dat de gemeente vrij onverwacht was begonnen het oude schelpenpad te vervangen voor een breed betonnen fietspad. De commotie, die volgde, was groot. Landschapsarchitect Berno Strootman, tot voor kort werkzaam als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving én al jaren betrokken bij de inrichting van de Strubben/Kniphorstbosch, was resoluut in zijn oordeel: het nieuwe fietspad afbreken. Ook Staatsbosbeheer reageerde verbaasd en boos.

Gemeente koos voor comfort en veiligheid fietsers

Of de gemeente de aanleg van het fietspad tussen Anloo en Zuidlaren vanwege de commotie (tijdelijk) heeft stilgelegd, kon een woordvoerster van Aa en Hunze dinsdag niet zeggen.

Vorige week liet de gemeente weten zich van geen kwaad bewust te zijn. De bezwaren van Staatsbosbeheer waren goed bekeken, maar hadden de gemeente niet op andere gedachten gebracht. Vanwege het comfort en de veiligheid van fietsers was gekozen voor een breed betonnen pad. Op sociale media lieten gebruikers van het fietspad weten het daar hartgrondig mee eens te zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe