Onderzoek naar tegengaan drinkwatervervuiling in Hoogeveen

Een bijzonder onderzoek binnen de bebouwde kom van Hoogeveen: de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) gaat de ondergrond van de plaats beter in kaart brengen, om drinkwatervervuiling te voorkomen.

Een aantal straten in Hoogeveen - een traject van ruim elf kilometer - zal tussen half juni en half juli toneel zijn van het onderzoek. Tijdens metingen worden ze afgesloten, vanwege de hoge gevoeligheid van meetapparatuur. Bijzondere metingen, aldus de RUD, omdat ze zelden in stedelijk gebied worden uitgevoerd.

Drinkwatervervuiling

Dat het onderzoek in Hoogeveen wél binnen de bebouwde kom wordt uitgevoerd, heeft te maken met de drinkwaterwinning. Deze vindt midden in de stad plaats. Daaromheen liggen een aantal gebieden waarvan de bodem sterk vervuild is, bijvoorbeeld door de vroegere armaturenfabriek Evenblij. Hierdoor is ook het grondwater sterk verontreinigd, maar de kosten zijn te hoog om dat te verwijderen.

De RUD meet of de slecht doorlatende kleilaag, die in het gebied in de bodem zit, overal dik genoeg is om het vervuilde grondwater op z’n plek te houden. Op die manier houdt een natuurlijke barrière de waterwinputten schoon.

Onderzoek

Er worden twee soorten onderzoek uitgevoerd, seismologisch en geo-elektrisch. Bij het eerste onderzoek wordt om de paar meter een klap met een hamer op de grond gegeven. Dat veroorzaakt golven in de bodem, die weerkaatsen. Een slang met meetapparatuur vangt de golven op. Voor het geo-elektrisch onderzoek steekt RUD pennen in de bodem. Deze worden een paar seconden onder stroom gezet, waarna teruggekaatste signalen opnieuw opgevangen worden. Met deze metingen wordt de Hoogevener bodem ‘gelezen’ en gemonitord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.