De Nieuwe Veste in Coevorden.

Raad Coevorden: Onderzoek vooral ook nieuwbouw Nieuwe Veste op huidige plek (fracties zien obstakels op verpauperd industrieterrein nabij station)

De Nieuwe Veste in Coevorden. Foto DvhN

Nieuwbouw van De Nieuwe Veste nabij het station in Coevorden is nog lang geen uitgemaakte zaak. De gemeenteraad van Coevorden wil dat een nieuw schoolgebouw op de huidige locatie net zo serieus wordt onderzocht.

Fracties worstelen met de plannen sinds de presentatie ervan eind november. Ze voelen zich overvallen en meegezogen in nieuwbouw op het verlopen industrieterrein Holwert-Midden, tegenover het oude gebouw van Van Gend & Loos en achter de drie supermarkten. Deze locatie heeft de voorkeur van zowel burgemeester en wethouders als het schoolbestuur. Nieuwbouw op deze locatie kost volgens de gemeente maximaal 39 miljoen euro.

Huidige plek op papier minder duur

Op papier pakt nieuwbouw op de huidige locatie minder duur uit, maar wethouder Jeroen Huizing gaf eerder al aan dat derden eerder bereid zijn geld te steken in een nieuw schoolgebouw nabij het trein- en busstation. Openbaar vervoer voor de deur is ook voor leerlingen een stuk handiger.

Raadsfracties zien allerlei belemmeringen op het verpauperde bedrijventerrein. Lars Hoedemaker (D66) haalde dinsdagavond aan dat er destijds geen appartementen gebouwd mochten worden op de drie supermarkten, vanwege de nabijheid van vinylfabrikant Forbo-Novilon. En dan wel een schoolgebouw?

Volgens Henk Mulder (BBC2018) zijn er allerlei andere bedrijven in de buurt die nieuwbouw in de weg staan. Huizing zei dat zulke obstakels verder worden onderzocht. Het tankstation in de buurt vormt volgens geen groot probleem. Het gebouw mag er weliswaar niet te dicht in de buurt komen, maar een parkeerplaats voor de school zou wel kunnen.

Germanicus naar Klinkenvlier?

Huizing beloofde de risico’s en de beperkingen voor deze locatie goed in de kaart brengen. Ook nieuwbouw op de huidige plek wordt uitgebreid onderzocht. ,,Zodat we appels met appels kunnen vergelijken.’’ Over renovatie over het huidige gebouw is Huizing niet enthousiast, net als nieuwbouw op De Pampert waar Ondernemend Coevorden op aandringt. Germanicus zou dan naar sportpark Klinkenvlier kunnen verhuizen, suggereert de ondernemersvereniging. ,,Germanicus voetbalt sinds de jaren dertig op De Pampert. We voorzien een heilloze weg om de strijd aan te gaan tegen de historie en de sentimenten’’, zei Huizing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu