Onderzoekers: Hoeveelheid branden in Hoogeveen niet afwijkend

In Hoogeveen was het in 2014 en 2015 regelmatig raak. Tientallen auto’s, caravans en aanhangwagens gingen in vlammen op. Maar Hoogeveen week niet af met vergelijkbare gemeenten, zeggen onderzoekers. Foto: Archief/DvhN

In Hoogeveen is in de jaren 2014 en 2015 niet vaker brand gesticht dan in vergelijkbare gemeenten. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wel staat vast dat in Hoogeveen in deze periode een hausse geweest aan branden, maar de onderzoekers hebben geen feiten gevonden die aantonen dat in deze gemeente ‘iets bijzonders’ aan de hand was.

‘Het zit niet in het DNA van deze gemeente’

,,Hoogeveen heeft geen structureel probleem als het om brandstichting gaat’’, stelt burgemeester Karel Loohuis. ,,Het zit niet in het DNA van deze gemeente. Die toename van branden was domme pech. Dat kan elke gemeente overkomen, nadien werden het er al minder.’’

Volgens de onderzoekers hadden de meeste branden in 2014 en 2015 een link met vandalisme. Andere motieven lagen in de relationele sfeer, criminaliteit en pyromanie.

Onderzoekers hebben dieper gegraven

Het onderzoek is uitgevoerd door Crisislab, een onderzoeksgroep op het gebied van veiligheid van de Radboud Universiteit. Aanleiding was het beeld dat er in Hoogeveen vaker brand werd gesticht dan in omliggende gemeenten. Volgens Loohuis hebben de onderzoekers dieper gegraven, voorbij de beschikbare cijfers, waarnemingen en gevoelens.

,,Die duiding is noodzakelijk voor een goed inzicht in de situatie’’, meent de burgemeester. ,,Verdieping en nadere analyse zijn altijd gewenst. Vergelijk het maar met de registratie van incidenten in een azc. Met cijfers alleen ben je er niet, die moet je afpellen om te weten wat er echt aan de hand is.’’

Belangrijk probleem

Dat legt meteen een belangrijk (landelijk) probleem bloot: de registratie van branden en andere vormen van criminaliteit. Die systematiek laat te wensen over en wringt met de politiecapaciteit.

In het collegevoorstel aan de gemeenteraad staat dat vastlegging van incidenten (’de snelle data’) door zowel politie als brandweer ‘geen betrouwbaar beeld geven van de werkelijkheid’. ,,Daarnaast laat de informatievoorziening door de politie aan de burgemeester te wensen over, waardoor deze zijn verantwoordelijkheden zoals het voorkomen van maatschappelijke onrust onvoldoende kan waarmaken.’’

’Die registratie moet beter’

Loohuis erkent dat het systeem niet voldoet. ,,Daar worstelen veel meer gemeenten mee’’, zegt hij. ,,Die registratie moet beter. Binnen de veiligheidsregio en in de overleggen met brandweer en politie gaan we dat ook aan de orde stellen.’’ Het plan is verder om veroorzakers van overlast dichter op de huid te zitten en ‘een gerichter jongerenbeleid’ te voeren om het aantal brandstichtingen terug te dringen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe