Onderzoeksrapport over dood verwarde man uit Noordscheschut blijft geheim

GGZ Drenthe heeft een onafhankelijke commissie onderzoek laten doen naar aanleiding van de dood van een verwarde man uit Noordscheschut. Het onderzoeksrapport blijft vooralsnog geheim.

Volgens een woordvoerster van GGZ Drenthe krijgen de nabestaanden vanwege de privacy van de patiënt voorlopig ook geen inzage. De man, Robert Schuttevaar (53), kwam 23 juni om het leven. Hij zou die dag gedwongen opgenomen worden via een rechterlijke machtiging. De rechter en de psychiater kwamen daarom bij hem thuis. Na een gesprek met de man ging de rechter naar buiten voor overleg. Hij liet niemand meer binnen en dreigde zijn huis op te blazen. Uiteindelijk is een arrestatieteam ingeschakeld. Urenlang later vonden zij de man dood op zolder.

Uit een brief van de Raad van Bestuur aan de nabestaanden blijkt dat de onderzoekscommissie een aantal tekortkomingen heeft geconstateerd. ,,Het onderzoek levert aandachtspunten op voor verbetering van de samenhang van het zorgaanbod in complexe probleemsituaties”, schrijft John Kauffeld van GGZ Drenthe. Ook pleiten de onderzoekers van het dramatische incident in Noordscheschut voor ,,een nadere invulling van de structuur voor deskundige advisering van de rechter in onderhavige kwesties.” De nabestaanden willen graag om de tafel met alle betrokken instanties: vertegenwoordigers van de politie, GGZ en de rechtbank. Dat acht de bestuurder van GGZ Drenthe niet zinvol, omdat een evaluatie met deze instanties een week na het incident al heeft plaats gevonden. De nabestaanden zijn daarvoor niet uitgenodigd. De familie heeft lange tijd tevergeefs aangedrongen op een gedwongen opname. Doordat de schizofrene man weigerde medicijnen te slikken, ging het steeds verder bergafwaarts. Het onderzoeksrapport met de aanbevelingen van de commissie is naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd.

Zaterdag vertelt zijn broer in Dagblad van het Noorden wat er vooraf ging aan de tragische dood van de man uit Noordscheschut.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.