Ongeluk achtervolgt wielrenner Stefan Poutsma

Met het overlijden van wielrenner Gijs Verdick (21) is voor Cyclingteam Jo Piels een gitzwarte periode aangebroken. Ook bij Peizenaar en teamgenoot Stefan Poutsma (24) kwam de klap hard aan. ,,Het lijkt wel of al het leed ons treft."

 Gijs Verdick werd vorige week, in de nacht van maandag op dinsdag, getroffen door een eerste hartaanval in Polen, waar hij met zijn team deelnam aan de Carpathian Couriers Race. In het ziekenhuis kreeg hij een tweede hartaanval. Sindsdien lag hij in kunstmatige coma en zondag werd hij vanuit Polen overgebracht naar het Isala ziekenhuis in Zwolle. Daar overleed hij afgelopen maandag.

Verschrikkelijk

,,Dit is echt verschrikkelijk’’, uit Stefan Poutsma van Cyclingteam Jo Piels zijn gevoelens. ,,Het komt nu allemaal zo dichtbij. Onlangs verloren we ook al onze manager Rijk Vink en dat was eveneens verschrikkelijk. Het lijkt wel of al het leed ons treft.’’ Voor iedereen die wil is er vrijdagochtend in Laren de mogelijkheid om afscheid te nemen van Gijs Verdick. Al zijn teamgenoten zullen daarbij aanwezig zijn.

Poutsma heeft dit wielerseizoen een aantal koersen gereden met Verdick, die bezig was aan zijn eerste seizoen bij Jo Piels. Ook maakte hij hem mee tijdens trainingsdagen. Poutsma reed zelf niet in de Carpathian Couriers Race, want hij zou een paar dagen later vertrekken naar Luxemburg voor de Fleche du Sud. ,,Mijn eerste vraag aan de ploegleider in Polen was of Gijs klachten had, maar daar was geen sprake van. Wel was hij maandagavond wat stilletjes. Maar ja, ik ben ook wel eens stilletjes. Dat hoeft nog niets te betekenen.’’

Druk op de borst

De gedachten van de Peizenaar zullen ongetwijfeld afdwalen naar het begin van dit jaar. Poutsma werd toen met druk op de borst met spoed opgenomen in het UMCG. Destijds vermoedde hij dat er iets mis wat met zijn hart. Hij heeft angstige tijden gekend. Na uitgebreid onderzoek bleek het hart van de winnaar van de Paasronde van Ureterp gezond. De pijn kwam van spiertjes rondom de ribben die ontstoken waren.

Met de dramatische gebeurtenissen rondom Verdick is de link naar Poutsma snel gemaakt. Hij dacht zelf immers ook hartklachten te hebben. ,,Maar dat wil ik graag uit de wereld helpen’’, zegt hij. ,,Mijn hart is gewoon gezond. Je ziet nu dat het iemand overkomt die helemaal geen klachten had. Hoe vaak hoor je wel niet dat een sporter iets ernstigs gebeurt?’’

Medische staf

Boze tongen op internetfora trekken, mede vanwege enkele incidenten in het verleden, de medische staf van Cyclingteam Jo Piels in twijfel. Poutsma: ,,Wat sommige mensen op internet knallen, vind ik echt ongelooflijk. Dat stoort me enorm. Wij worden ieder jaar uitgebreid getest en binnenste buiten gekeerd. Met ons team is niets mis.’’

Alsof Poutsma dit seizoen nog niet genoeg tegenslag heeft gekend, ging hij vrijdag in de derde etappe van de Fleche du Sud met ongeveer vijftig andere renners met een snelheid van tachtig kilometer per uur onderuit. Vanwege de ernst van de valpartij zag de organisatie zich genoodzaakt de etappe af te breken. De Portugees Cristiano Batista zou zelfs enkele dagen in coma hebben gelegen. De Drent heeft in zijn carrière nog nooit zo’n zware valpartij gezien. Poutsma had volgens de Luxemburgse artsen zijn pols gebroken. ,,Maar uit foto’s in het UMCG bleek dat niet zo te zijn. Ik heb zelfs alweer getraind en dat voelde goed aan. Ik hoop dit weekeinde weer wedstrijden te rijden’’, aldus Poutsma.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.