Ongemakkelijk afscheid van WMD-baas Hoogsteen

Onder vuur van gemeenteraden en provincie vanwege het Indonesië-avontuur, maar het afscheid van WMD-man Karst Hoogsteen gaat gewoon door. The show must go on.

‘Karst Hoogsteen heeft een groot hart voor water.’’ Niemand poneert dat met meer overtuiging dan Marte Röling, kunstenares uit Uithuizen en samen met Henk Jurriaans (tot diens dood in 2005) vrienden van Karst en Lianne Hoogsteen. ,,En dat hart klopt voor de mensen om hem heen en zeker ook voor de mensen op de Molukken en Indonesië.’’

Ze pakt nog snel een sigaartje op het terras van het Atlastheater in Emmen. Een sigaartje (‘wil je er ook één?’) uit een chique rood doosje. Terwijl het symposium ‘Water in beweging’ zijn tweede ronde ingaat, zitten wij nog buiten. ,,Karst is bezeten van water’’, vertelt ze. ,,Hij heeft naar eer en geweten gehandeld.’’

Symboliek voor het grijpen

Karst Hoogsteen dus, inmiddels oud-directeur van de Waterleiding Maatschappij Drenthe, sinds vorige week in opspraak omdat onder zijn leiding het opzetten van waterprojecten op Papoea en de Molukken uitliep op een financieel echec. Volgens interim-directeur Peter Glasbeek is een extra voorziening nodig van 13 miljoen euro om de verliezen het hoofd te bieden.

Donderdag is zijn officiële afscheid, al veel eerder gepland, in het nieuwe Atlastheater. De symboliek ligt voor het grijpen. Zelf doet Hoogsteen wel een beetje denken aan deze Atlas die als straf het hemelgewelf op zijn schouders moet meetorsen.

Ga er maar aan staan. Afscheid nemen is extra zwaar wanneer je weet dat gemeenten en provincie, allemaal aandeelhouders van de WMD, ‘diepgravende onderzoeken’ eisen over de geleden verliezen. Het geeft het samenzijn met relaties en oud-werknemers vanmiddag een ongemakkelijk karakter.

Geen toespraken

Zelf zal hij het niet ontkennen. ,,Vanochtend weer een stuk in Dagblad van het Noorden, op de dag van mijn afscheid’’, constateert hij droog. Er zijn geen toespraken, het afscheid blijft beperkt tot waterverhalen van onder meer meteoroloog Reinier van den Berg. Het gebeurt in een broeierige, tropische atmosfeer met een hoog Indonesië-gehalte. Benauwd, vochtig, 30 graden.

Daarom zijn we even uitgeweken naar het terras, met een glas champagne. Marte Röling, nog tot in haar vingertoppen een flamboyante verschijning. Een vrouw die, ondanks haar 76 jaar, bijna als vanzelf alle blikken als een spons in zich opzuigt. Vandaag vormt ze met de anderen een morele steun.

Zo ziet Sjoerd Kremer dat ook, oud-wethouder van Assen, oud-burgemeester van De Wolden en vanaf 2013 lid van de raad van commissarissen van de WMD. ‘Op dringend verzoek’ van de aandeelhouders werd hij eind vorig jaar mede-directeur naast Karst Hoogsteen. En daarmee commissaris af. ,,Het vereist veel moed om hier te verschijnen’’, zegt hij. Wat we niet mogen vergeten: de WMD behoort tot de topdrie van waterleidingbedrijven. ,,Een topbedrijf.’’ En: ,,Zo’n 350.000 mensen in Oost-Indonesië beschikken nu wel over schoon drinkwater.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.