Onrust bij Asser echtpaar na poging inbraak slaapkamer

Een 25-jarige zwerver die begin vorige maand het slaapkamerraam van het echtpaar Janssen in Assen intrapte, blijft vast zitten. Het voorval zorgde voor angst bij de Assenaren.

De verdachte is woensdag tot tien maanden cel (drie voorwaardelijk) veroordeeld voor twee pogingen tot diefstal in woningen in Assen. De politierechter heeft als bijzondere voorwaarden opgelegd dat man onder reclasseringstoezicht wordt gesteld, in een psychiatrische kliniek wordt onderzocht en onder begeleiding gaat wonen.

De verdachte, die een lang strafblad heeft, was niet bij de rechtszaak aanwezig. De zwerver zit in de gevangenis en heeft volgens deskundige psychische problemen, waarvoor hij behandeld moet worden. Zijn advocaat Mike Jonk vertelde dat de man zich niet in staat voelde om bij de zitting aanwezig te zijn.

Inbraak

De zwerver werd op 5 juli overlopen toen hij een huis aan de Rodeweg in Assen was binnengedrongen. Hij vluchtte weg en nam een pakje sigaretten mee. Een bierflesje bleef achter. Daarop zijn sporen aangetroffen die overeenkomen met zijn DNA. Dezelfde dag heeft hij ook toegeslagen bij de woning van het echtpaar Janssen aan de Vreebergen. Via een caravan klom hij om half acht ‘s ochtends op het balkon en trapte een kiepraam in. Toen de geschrokken bewoners ‘sodemieter op’ schreeuwden, vluchtte de man weg. In de bloedsporen in het kapotte raam is zijn DNA gevonden.

De schade bij de woning bedroeg ruim 500 euro. De politierechter wees een verzoek tot schadevergoeding van de slachtoffers af, omdat ook een claim is neergelegd bij de verzekering. Het incident van bijna twee maanden geleden heeft veel los gemaakt bij het betrokken echtpaar. ,,We sliepen onrustig en hadden last van angsten’’, vertelt Douwe Janssen. Zo dachten hij en zijn vrouw dat iemand met een boormachine bij de deur bezig was. Later bleek dit de motor van diepvrieskast te zijn. Janssen wil slachtofferhulp en de politie een pluim geven. ,,Ze hebben ons geweldig begeleid en adequate opgetreden. Dat is erg fijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.