Er is grote onrust ontstaan onder inwoners van een Veluwse gemeente nu duidelijk is geworden dat de gemeente de woninghuur betaalt voor de voormalige Ruinerwold-verdachte Gerrit Jan van D. en zijn jongste, inmiddels volwassen kinderen.

Volgens bezorgde dorpelingen trekt vader Gerrit Jan bovendien - samen met de Oostenrijkse klusjesman Josef B. - als een soort colporteur in zijn rolstoel van deur tot deur op zoek naar klusjes en doet hij dan ook zijn verhaal. Dat meldt De Telegraaf .

De Telegraaf is in het bezit van een foto waarop de twee bij een voordeur van een wijkbewoner zijn te zien. Gerrit Jan zit met een flink gekortwiekte baard in zijn rolstoel. Naast hem staat een ietwat verwilderde Josef, wiens grijze baard juist behoorlijk is gegroeid. De beelden zijn van begin april en afkomstig van een camera bij de deur van een van de bewoners.

Herseninfarct

De gemeente bracht zelf via een lokale nieuwssite naar buiten dat ze de huur betaalt voor de jongste kinderen van het gezin. Die klopten vorig jaar aan voor woonruimte toen de strafzaak tegen hun vader nog liep. De burgemeester zegt dat ze de kinderen wilde helpen.

‘Aartsvader’ Gerrit Jan van D. werd in maart ontslagen van rechtsvervolging omdat hij na een herseninfarct niet meer in staat is om zich te verdedigen of de zaak te begrijpen. De jongste kinderen wilden dat hij bij hen introk. Dat deed hij dan ook.

Vermogen

Dorpelingen vragen zich af waarom zij meebetalen aan een woning voor een man die verdacht werd van kindermisbruik, mishandeling, vrijheidsberoving en die bovendien een flink eigen vermogen heeft. Justitie gaf hem bijna een ton terug, een bedrag dat eerder bij de inval in de Drentse boerderij in beslag was genomen vanwege de verdenking van witwassen. Bovendien bezit de zelfbenoemde aartsvader een enorme lap grond in Staphorst.

Daarnaast is er voor de kinderen, die hun vader in huis hebben, dankzij een crowdfunding een fors bedrag opgehaald. De kinderen runnen bovendien een eigen creatief bedrijf. Twee Oostenrijkse volgelingen van Gerrit Jan maakten maandelijks een flink bedrag over naar Gerrit Jan. Of dat nog altijd gebeurt, is onduidelijk.

‘Onbegrijpelijk’

Aan geld lijkt dus geen gebrek bij de nieuwe excentrieke en afwijkend religieuze inwoner van het dorp. ,,Onbegrijpelijk natuurlijk’’, zeggen de opstellers van een online petitie tegen de komst van Van D.. ,,Deze man heeft het leven van zijn kinderen en van zijn schoonvader verwoest door middel van fysieke, mentale en seksuele mishandeling.’’

De genoemde Oostenrijkse schoonvader is - net als diens kleinzoon - geruime tijd ‘gevangene’ geweest van Gerrit Jan.

‘Rode loper uitgerold’

Meer dan honderd dorpelingen hebben de petitie inmiddels getekend. Ze zijn ook boos dat de gemeente volgens hen de rode loper uitrolt voor het gezin en de Van D. daarmee de lange wachtlijst omzeilen. ,,Er zijn veel starters die geen huis kunnen vinden”, staat in de petitie. ,,Ook zijn er te weinig betaalbare huurwoningen en de markt met koopwoningen is oververhit. Hoe is het mogelijk om een monster als Gerrit Jan van D. gratis voorrang te geven op onze hardwerkende starters in de gemeente?’’

Een andere inwoner zegt: ,,Het is godgeklaagd.” Sommige dorpelingen dreigen zelfs met geweld. ,,Mijn honkbalknuppel staat klaar’’, schrijft iemand. ,,Als hij naast mij zou komen wonen zou hij geen leven meer hebben.’’

Klusjes

De waarnemend burgemeester begrijpt de frustratie van mensen die ook op een woning wachten, laat ze woensdag weten.

Robert Snorn, de advocaat van Van D., wil niets over de kwestie kwijt. ,,Geen commentaar”, zegt hij. Hij stelt wel te begrijpen dat inwoners van de gemeente die al lang op zoek zijn naar een woning moeite met de situatie te hebben.

Dorpelingen melden ook dat Van D. actief zijn nieuwe dorpsbewoners opzoekt en vraagt of ze ’klusjes’ hebben. ,,Hij valt mensen lastig in wijken waar hij langs de deuren wordt geduwd in de rolstoel’’, meldt een bewoner. Hij gaat dus op pad met Josef, die inmiddels ook bij ze zou wonen en vanwege de beperking van Gerrit Jan vooral het woord voert. Zijn advocaat Yehudi Moszkowicz zegt geen commentaar te kunnen geven.

Voorlopig op vrije voeten

Josef B. wordt nog altijd verdacht in het Ruinerwold-proces, maar is voorlopig op vrije voeten. Justitie meent dat de Oostenrijker medeschuldig is aan de vrijheidsberoving van de kinderen toen het gezin negen jaar lang volledig afgezonderd van de buitenwereld in de hoeve in Ruinerwold verbleef. Hij bracht onder andere eten en geld naar het gezin.

Colportage is Gerrit Jan niet vreemd. In het verleden, toen hij nog niet in Ruinerwold zat ondergedoken met zijn gezin, verdiende hij ook een tijdje de kost door met zijn - inmiddels overleden - vrouw langs de deuren te gaan. Ze sleten onder andere religieuze ansichtkaarten aan bewoners. ,,Je moet dan contact leggen met andere mensen, daar leer je veel van”, zei hij er zelf destijds over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold