Onrust in Emmermeer over „wéér” een daklozenopvang

In de wijk Emmermeer in Emmen is met verbazing en verontrusting gereageerd op de komst van een inloopcentrum voor daklozen.

Het Leger des Heils maakte dinsdagavond op een persbijeenkomst bekend dat de koop van het voormalige postsorteercentrum aan de Weerdingerstraat in Emmen bijna rond is. Pas op het moment dat de koop definitief is, wilden het Leger des Heils en de gemeente Emmen met het plan naar de bevolking gaan.

Omdat de het bestuur van de wijkvereniging Emmermeer naar eigen zeggen zoveel boze mails en telefoontjes krijgt, heeft het het heft in eigen handen genomen en voor volgende week dinsdag een inloopbijeenkomst voor de eigen wijkbewoners op touw gezet. Die is in gebouw Ichthus en begint ‘s avonds om half acht.

‘Het wordt door onze strot geduwd’

Volgens voorzitter Geert Wubs leeft onder de bevolking het gevoel „dat het plan door onze strot wordt geduwd.’’ Bovendien zijn er in de wijk volgens hem „al minstens vijf inloopcentra”. Het Leger des Heils alleen al zit met opvang aan de Verlengde Spoorstraat en met beschermd wonen op de hoek van Boslaan en Burgemeester Tijmesstraat. Overigens heeft de gemeente op grond van het bestemmingsplan het volste recht om er een daklozenopvang te vestigen. Wubs: ,,Dat beseffen wij ook, maar dat ontslaat de gemeente nog niet van de verplichting om fatsoenlijk te communiceren.’’

Gemeente en Leger des Heils werken mee

Volgens de voorzitter waren gemeente Emmen en Leger des Heils in eerste instantie not amused met het plan voor de inloopbijeenkomst. Maar ze werken er wel aan mee en zullen volgende week dinsdag de plannen uit de doeken doen. Zoals gemeld is het de bedoeling van het Leger des Heils om de dak- en thuislozenopvang vanuit De Breehof in Nieuw-Amsterdam over te plaatsen naar Emmen. Het gaat om zo’n twintig plaatsen en vier voor de nachtopvang, maar in de winter zijn dat er meer.

De Breehof voldoet al geruime tijd niet meer aan de eisen. Behalve het Leger des Heils vertrekt ook Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) er. Dat neemt met haar afdeling Beschermd Wonen intrek in de Kop van Zuid, nabij het Scheper Ziekenhuis.

Het Leger des Heils en de gemeente Emmen voelden zich dinsdagavond versneld genoodzaakt om tot bekendmaking van de plannen over te gaan na publicaties in de media over de komst van het Leger des Heils naar Emmen.

Luisteren naar zorgen van de bevolking

Woordvoerder Miranda Kocks van de gemeente Emmen zegt dat de gemeente dinsdag graag aansluit bij de informatiebijeenkomst, ,,maar we vonden het in eerste instantie voorbarig om dat vóór de koop te doen. Maar als de bevolking zorgen heeft moeten die geuit kunnen worden.’’ Volgens Kocks is het niet ondenkbaar dat er in de wijk een zogeheten poc wordt ingericht, een plaatselijk overleg comité van onwonenden - zoals daar ook bij De Breehof in Nieuw-Amsterdam sprake van was.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.