Ontbijtje burgemeester met basisschool Piramide in Erm blijkt galgenmaal

Blijkt het zo gezellige ontbijt, waar burgemeester Bert Bouwmeester thuis alle 28 leerlingen van De Piramide in Erm in november op trakteerde, een galgenmaal? Het lijkt erop.

„Kort na dit gezellige ontbijt werd helaas duidelijk dat De Piramide te weinig leerlingen heeft om te kunnen voortbestaan”, zei Bouwmeester maandagavond op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Coevorden.

Groot verlies voor Erm

De burgervader noemde de vrijwel zekere sluiting van de basisschool 'een groot verlies voor het dorp Erm'. De school, die nu nog 25 leerlingen telt, duikt na dit schooljaar onder de ondergrens.

Tegenover 5 vertrekkende leerlingen van groep 8 staat, zoals het nu lijkt, geen aanwas. De peildatum is 1 oktober. Heeft De Piramide die dag minder dan 23 leerlingen, dan valt aan het eind van het schooljaar 2019-2020 het doek.

In 1630 al onderwijs in Erm

Een eeuwenoude traditie staat op de tocht. Uit archieven van 1630 blijkt dat er toen al les werd gegeven in Erm. Het plaatselijke huizenaanbod is sterk debet aan de daling van de leerlingenaantallen. Voor jonge gezinnen met kinderen zijn de woningen te duur.

„Als gemeente kunnen we hier weinig of geen invloed op uitoefenen, hoe graag we dat ook zouden willen”, verzuchtte de burgemeester.

Inwoners woest over schoonvegen straten Geesbrug door ME
Lees verder

Goede buur, maar ook strenge vriend

Toonde Bouwmeester zich voor de naburige basisschool een goede buur, Geesbrug leerde hem vooral kennen als 'strenge vriend' tijdens de jaarwisseling. Hij zette de Mobiele Eenheid in om de orde te herstellen. Een deel van de bevolking beschouwde dat als zwaar overdreven en vond dat de aanwezigheid van de ME werkte als een rode lap op een stier.

In zijn nieuwjaarsspeech beklemtoonde Bouwmeester nog eens dat dit machtsmiddel onvermijdelijk was. „Ik gebruik bewust de term 'strenge vriend' omdat we liever niet in de situatie terechtkomen waarin wij ons gezag en onze machtsmiddelen moeten inzetten. Pas nadat niet mogelijk bleek de situatie in overleg op te lossen, is besloten andere middelen in te zetten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.