De stichting schaapskudde Het Stroomdal wil een nieuwe schaapskooi met informatiecentrum bouwen op de parkeerplaats bij het Kniphorstbosch in Anloo.

De stichting lanceerde het plan donderdag met het uitbrengen van een brochure over de nieuwe kooi. Voorzitter Jaap Verhulst van het overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa nam het eerste exemplaar in ontvangst tussen de schapen op de Gasterse Heide. Verhulst is voorzitter van de initiatiefgroep voor de schaapskooi.

Oud onderkomen Defensie

De Stroomdalkudde telt zo’n 250 Drentse heideschapen en Schoonebeeker schapen en enkele heidekoeien. Die verblijven ‘s nachts in een oud onderkomen van Defensie op het voormalige oefenterrein in het natuurgebied Kniphorstbosch/De Strubben. Dat is te klein en slecht bereikbaar voor publiek. ,,De enige kudde in Drenthe zonder fatsoenlijke huisvesting”, aldus Albert Kerssies, voorzitter van de stichting Behoud Drentse Schaapkuddes.

Aanvankelijk bestonden er plannen de schaapskooi op de plek van loonbedrijf Gebroeders Boer aan de Bosweg in Anloo te bouwen. Bestuurslid Albert Hovius van de stichting schaapskudde Het Stroomdal: ,,De aankoop werd te duur. De parkeerplaats 200 meter verderop is ook een goede plek. Aan de rand van het bos, goed bereikbaar voor publiek. Hier kunnen we de mensen laten zien wat we doen in het stroomdal van de Drentsche Aa. Alleen moeten we een alternatief voor het parkeren vinden.”

Geldschieters

Voor de plannen moeten de initiatiefnemers om tafel met de gemeente Aa en Hunze, de eigenaar van de parkeerplaats in Anloo, en met Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en de provincie. Ook moeten zij op zoek naar geldschieters voor de schaapskooi en het informatiecentrum met horeca. De kosten worden geschat op zo’n half miljoen euro. Jaap Verhulst: ,,We hoeven geen luxe onderkomen, maar een kooi die past in deze omgeving.”

De stichting schaapskudde Stroomdal hoopt met grondeigenaren langdurige graascontracten af te sluiten om geld binnen te halen. Daarmee wil ze naar de bank voor een lening. In de nieuwe schaapskooi in Anloo komen de schapen in een potstal te staan. Albert Hovius: ,,Hun mest wordt uitgereden over de akkers en de schapen begrazen de heide en landerijen weer. Net zoals het vroeger ging in dit es- en beekdal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe