Onthulling nieuwe ‘struikelstenen’ aan Javastraat in Assen

Voor de zesde keer wordt in Assen een serie ‘struikelstenen’ onthuld. De monumentjes in het wegdek, ter nagedachtenis aan slachtoffers van de nazi’s, zijn aangebracht in de Javastraat. Ze worden woensdag 26 oktober onthuld.

In het trottoir bij tien adressen zijn deze keer 33 struikelstenen aangebracht. Leerlingen van de afdeling Penta van Dr. Nassau College lezen de namen op van de mensen die aan de Javastraat in Assen hebben gewoond totdat ze in de oorlog werden weggevoerd.

Dat gebeurt in een officiële bijeenkomst voor genodigden, die vanaf 13.30 uur wordt gehouden in de raadzaal aan Noordersingel 33. Hier spreken wethouder Maurice Hoogeveen en coördinator educatie Christel Tijenk van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Vanaf 14.15 uur wandelt het gezelschap, en wie zich wil aansluiten is welkom, naar de Javastraat. Daar spreekt David Nicholson een Joods gebed (Kaddisj) uit voor alle slachtoffers. Bij elk adres volgt een in memoriam en staan nabestaanden van de slachtoffers stil bij hun dierbaren.

De Penta-leerlingen onthullen op de tien adressen de stenen door tijdens het in memoriam een laagje zand weg te vegen (foto: Willem Jan Kleppe). Ook leggen ze voor elk slachtoffer een witte roos. Naar verwachting wordt rond 16.00 uur bij Javastraat 38 de laatste steen van die middag onthuld.

De Stichting Struikelstenen Assen hoopt, met steun van de gemeente, de komende jaren nog circa 250 struikelstenen in de Drentse hoofdstad te leggen. Zie ook www.struikelstenen-assen.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.