Ontploffing bij voordeur woning Hoogeveen was gerichte aanslag van verdachte uit Assen

De brandweer wist twee inwoners op tijd uit het huis te halen. Foto: André Weima

De ontploffing bij de voordeur van een woning aan de Lomanlaan in Hoogeveen was een bewuste aanslag. Volgens de officier van justitie had een verdachte (33) uit Assen het voorzien op bewoners in het complex.

De officier zei dinsdag op een zitting bij de rechtbank in Assen dat de verdachte onlangs een uitgebreide bekennende verklaring heeft afgelegd. Dat betekent dat de man toegeeft dat hij op 15 januari van dit jaar een ontploffing heeft veroorzaakt door opzettelijk vuurwerk met brandversnellende middelen in brand te steken.

Het was een gerichte actie, maar de man heeft zich vermoedelijk vergist in de voordeur. De bewoner van de woning wilde de deur opendoen, omdat er werd aangebeld. Hij hoorde een knal en zag een steekvlam. Er brak brand uit. De bewoners vluchtten naar het balkon met hun baby, allen zijn gered.

Dreiging met vuurwapen in Steenwijk

De Assenaar wordt onder meer verdacht van poging moord of doodslag. Een week na de explosie in Hoogeveen zou hij in Steenwijk een man met een vuurwapen hebben bedreigd. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie het vuurwapen op het slachtoffer gericht en nadat het een klikkend geluid maakte gezegd: ,,Jij hebt echt geluk dat die blokkeert vriend.”

De verdachte zit ondertussen geruime tijd in voorarrest. De man heeft psychische problemen. Het wachten is op het rapport van de psychiater en de psycholoog die hem onderzochten. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is vooralsnog gepland op 10 september.

menu