Eetcafé de Kastelein. Foto: Google Streetview

'Ontsnapte man keldergezin in Ruinerwold zocht hulp en werk, iemand buiten familie zorgde voor de boodschappen'

Eetcafé de Kastelein. Foto: Google Streetview

De 25-jarige verwilderde man die naar eigen zeggen met zijn jongere broers en zussen jarenlang zat opgesloten in een kleine ruimte van een afgelegen boerderij in Ruinerwold, zou vrij recent hulp hebben gevraagd. Dat zeggen Mike (21) en Jeffrey (28), die meerdere keren spraken met de man.

De twee inwoners van Ruinerwold zijn de man recentelijk meerdere keren tegen gekomen bij café De Kastelein. Zondagavond spraken ze voor het laatst uitvoerig met de man, terwijl de eigenaar van het café de politie belde. Jeffrey sprak twee keer eerder met hem. De eerste keer was anderhalve week geleden op een zaterdagavond in het café.

Jeffrey: ,,Hij zag er wat verwilderd uit en toen hebben we hem een biertje aangeboden. Hij was erg onder de indruk van de flitsende discolampen en de sfeer. Later snapte ik ook waarom. Hij zei dat hij negen jaar niet buiten was geweest en nog nooit naar school was gegaan.”

Boodschappen en geld

Verder kwamen de mannen te weten dat er iemand buiten de familie voor boodschappen en geld zorgde. Hij reed volgens de twee in een zwarte Volvo. Dat zou volgens hen ook de 58-jarige man kunnen zijn die is aangehouden. De politie zegt dat het gaat om de huurder van het pand en niet om de eigenaar van de boerderij, zoals eerder door de politie werd gemeld.

De eerste ontmoeting die Jeffrey had met de 25-jarige was kort. Een week later (afgelopen zaterdag, red.) spraken de twee langer met elkaar. ,,Hij zei dat hij niet wist wat hij moest en dat hij hulp zocht. Maar omdat hij geen ID-bewijs had, kon hij nergens terecht.”

Jeffrey had te doen met de man, en gaf hem zijn telefoonnummer. ,,Hij had wel een telefoon bij zich en daar heb ik mijn nummer ingezet. Hij zocht werk, en via mijn autobedrijf kon ik hem dat misschien bieden.” Er volgde een langer gesprek met wat biertjes.

Een dag later kwam de man terug naar het café en vroeg naar Jeffrey. Die was niet aanwezig, maar hij kreeg wel het adres van het ouderlijk huis. Hij belde daar aan en vroeg Jeffrey om kleren in ruil voor werk. De Ruinerwolder zei dat hij beter de volgende dag terug kon komen, het was immers zondagavond. De verwilderde man ging terug naar De Kastelein, waar later Mike en Jeffrey ook binnen kwamen.

Moeilijke situatie

,,Chris, de eigenaar, en Mike zaten al bij hem en ik ben erbij gaan zitten. Toen hebben we dingen uit hem proberen te krijgen. Hij gaf aan dat hij in een hele moeilijk situatie zat.”

Jeffrey vond het allemaal erg wazig. Ondertussen belde de kroegeigenaar al met de politie. ,,Zijn vader lag op bed, die had drie jaar geleden een beroerte gehad, maar daar was nog nooit een dokter bij geweest. Uit zichzelf vertelde hij niet veel. Wij stelden vragen en hij reageerde meestal met ‘ja’ of hij lachte het weg. Hij praatte liever niet over ‘thuis’. Wel vertelde hij over zijn moeder, die was overleden.”

Hij sprak ook over het zware geloof dat het gezin kennelijk heeft. Mike: ,,Ik begreep het niet helemaal, maar hij vertelde dat daglicht slecht was. Ongeveer twintig mensen in Nederland hangen dit geloof ook aan. Toen wij vroegen of het een sekte was, wist hij niet wat dat woord betekende.”

Tegen elf uur kwam de politie ook ter plaatse. Toen de jongens een uur later de kroeg verlieten, praatte de politie nog steeds met de man.

menu