Onvrede over verkeersveiligheid rond Kindcentrum: En we willen allemaal hetzelfde

De gemeente Emmen is niet tevreden over de verkeerssituatie bij het Kindcentrum Emmerhout. De tot nu toe genomen maatregelen hebben onvoldoende effect.

,,We gaan met de gebruikers van het Kindcentrum in overleg. We moeten kijken welke acties we kunnen bedenken om mensen aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid’’, zegt woordvoerster Marianne Tiemens. Volgens de gemeente kunnen de problemen niet worden opgelost met nog meer aanpassingen in het bewuste gebied.

Vaak een chaos

Het Kindcentrum Emmerhout werd na de zomer van 2017 in gebruik genomen en biedt onderdak aan twee basisscholen, een kinderopvang, een voorschool voor peuters en de bibliotheek. Het gebouw staat tussen de beide Houtwegen, ofwel de doorgaande wijkwegen.

In de maanden na de opening was het qua verkeer vaak een chaos rond het gloednieuwe pand. Op vragen hierover van toenmalig raadslid Trijntje Hummel (PvdA) zei wethouder Robert Kleine (CDA) vorig najaar dat veel kinderen op de verkeerde plek werden afgezet en dat het aanpassen van de omgeving rond het gebouw nog niet klaar was.

Onoverzichtelijk en dus onveilig

Een maand geleden betoogde PvdA-raadslid Ugbaad Kilincci dat het nog altijd onveilig is rond het Kindcentrum. ,,Voor veel ouders zijn de regels volstrekt onduidelijk en een deel van de mensen houdt zich ook niet aan de gebruikelijke verkeersvoorschriften. Hierdoor rijdt en loopt alles door elkaar heen en wordt de situatie onoverzichtelijk en dus ook onveilig’’, aldus Kilincci.

Inmiddels is duidelijk dat de gemeente ook nog niet tevreden is. Maar volgens haar ontstaan de problemen vooral door het gedrag van mensen. ,,Zij hebben hierbij ook een verantwoordelijkheid, maar blijkbaar voelt niet iedereen dat zo.’’

‘We willen allemaal hetzelfde’

Woordvoerster Tiemens wijst op de vele maatregelen die de gemeente al heeft genomen om het gebied veiliger te maken. Van de aanleg van rotondes tot het opnieuw inrichten van kruisingen, van het zichtbaarder maken van de ‘schoolzone’ tot het aanpassen van parkeerplaatsen. Een deel van de maatregelen volgde op extra overleg met scholen, ouders en de wijkagent na de opening van het Kindcentrum. ,,We willen allemaal hetzelfde: dat iedereen veilig naar het Kindcentrum kan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.