Hoe is het in het buitenland met corona? DVHN gaat op vakantie en kijkt over de grens: 'Héél veel mondkapjes'

Hoe is het om in coronatijd in het buitenland op vakantie te gaan? Verslaggever Gerton Albers rijdt een week lang met zijn camper dwars door Europa. Vandaag aflevering 1: een autorit van Emmen naar het stadje Vianden in Luxemburg. „Het is hier prachtig. En rustig, dat wel.”

Hoi Gerton, waar ben je en hoe is het daar?

„Ik zit in Vianden in Luxemburg, op de camping van twee mensen uit Haren. Het is hier prachtig. Er is zon, en ik sta aan een riviertje. Het is rustig, dat wel. Van de honderdvijftig campingplaatsen zijn er maar zo’n twintig bezet. Doorgaans staat de camping in juni al half vol.”

Hoe was de reis van Emmen naar Luxemburg?

„Prima wel. Ik ben bij Zwartemeer de grens over gegaan. Dat ging net als altijd. Ik hoefde mijn paspoort niet te laten zien. Sterker nog, ik ben nu vier keer een grens gepasseerd en ik ben nergens douane of politie tegengekomen! Ik kon gewoon doorrijden. Toen heb ik een heel stuk door Duitsland gereden.”

loading

Hoe is het in Duitsland?

„Wat me enorm opviel: bijna iedereen draagt daar mondkapjes. Veel meer dan in Nederland. Bij tankstations bijvoorbeeld. Tijdens het tanken zelf misschien nog niet, maar iedereen die het gebouwtje inloopt, draagt een mondkapje. Bij Aken ben ik trouwens weer de grens over gegaan, Nederland in. Nou, in Zuid-Limburg was het leven in volle gang!”

Vertel eens?

„Toevallig was ik eind april ook even in Vaals. Toen was het overal heel stil. Bijna alles zat nog dicht. De grensovergangen waren gebarricadeerd met betonblokken. En nu is alles anders. De wereld is daar in volle gang. De terrassen zitten vol. Het is een totaal andere wereld. Ook daar zijn de grenzen weer net als altijd. Zonder het te merken zit je in Duitsland of België.”

Hoe is het in België?

„Daar heb ik vooral de snelweg gezien, en die was net als anders. Ik heb een behoorlijk druk programma deze week, dus tijd om uitgebreid om me heen te kijken had ik even niet.”

Wat ga je de komende dagen eigenlijk doen?

„Ik rij met m’n camper, een Adria Twin, een week lang door Europa. Ik bekijk hoe het overal is en ik spreek natuurlijk met allemaal mensen. Uiteindelijk levert dat een groot verhaal op in de weekendbijlage van zaterdag 27 juni.”

***

Gerton Albers is journalist bij DVHN. Doorgaans schrijft hij over Coevorden. Nu rijdt hij in z’n Adria Twin een week lang door Europa.

Zijn reisplan: Emmen - Vianden in Luxemburg - Kröv in Duitsland - Berwang in Oostenrijk - Gardameer in Italië - ergens in Frankrijk - Emmen

Check de route van Gerton Albers op deze kaart

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Aanrader van de redactie