Het centrum van Emmen is de enige plek in de gemeente Emmen waar betaald moet worden voor parkeren. Wat betreft enkele partijen in de gemeenteraad verandert dit.

'Ook betaald parkeren bij winkelgebieden in Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam' (wethouder voelt er niets voor)

Het centrum van Emmen is de enige plek in de gemeente Emmen waar betaald moet worden voor parkeren. Wat betreft enkele partijen in de gemeenteraad verandert dit. Foto: DvhN

Er moet een onderzoek komen naar de invoering van betaald parkeren in Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam. Dat vinden D66, LEF!, GroenLinks en 50-Plus.

De vier partijen wijzen erop dat de parkeertarieven in het Emmer centrum de afgelopen jaren flink zijn gestegen en dat daar tegenwoordig ook ‘s avonds betaald moet worden voor het parkeren van de auto. Voor andere winkelcentra in de gemeente Emmen geldt dit allemaal niet. Daar kan gratis worden geparkeerd, heel dichtbij de winkels.

Volgens Bernadette van der Woude, fractieleider van GroenLinks, profiteren vooral de winkelgebieden in de grote dorpen Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam hiervan. ,,Deze centra hebben inmiddels mede hierdoor een bovenregionale functie gekregen. Het is dan niet eerlijk om alleen in het Emmer centrum betaald parkeren te hebben en in deze centra niet’’, aldus het raadslid.

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

GroenLinks staat wat dit betreft niet alleen. Een voorstel van de partij om onderzoek te doen naar de invoering van betaald parkeren in Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam werd maandag tijdens de begrotingsvergadering mede ingediend door D66, LEF! en 50-Plus. De partijen wijzen erop dat het centrum van Emmen te maken heeft met teruglopende bezoekersaantallen en dat er vanaf 2022 een negatief begrotingsresultaat te verwachten valt ten aanzien van het parkeren.

,,Wie de huidige situatie bekijkt, kan niet anders concluderen dan dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Het is gewoon niet fair om alleen de bezoekers van het Emmer centrum voor parkeerkosten op te laten draaien. Gelijke monniken, gelijke kappen’’, stelt Van der Woude. Bij het onderzoek moet volgens haar een volledige kosten- en batenanalyse worden gemaakt.

In Klazienaveen stonden al eens parkeermeters

Klazienaveen had in het begin van deze eeuw een korte tijd parkeermeters. De gemeente wilde 322 betaalde parkeerplekken, maar na een juridisch gevecht met de plaatselijke ondernemers werden er uiteindelijk in het voorjaar van 2001 160 parkeermeters geplaatst.

Dit was ook niet naar de zin van de ondernemers en de plaatselijke dorpsraad. Zij klaagden erover dat het steeds stiller werd. In 2002 werden de parkeermeters weer door de gemeente verwijderd.

Wethouder: niet enthousiast over voorstel

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) is niet enthousiast om nu betaald parkeren uit te breiden naar de dorpen. Qua timing vindt hij het voorstel in deze coronatijd niet goed, maar inhoudelijk gezien voelt hij er ook niets voor. ,,Er zijn inmiddels maatregelen genomen om tekorten op de parkeerexploitatie terug te dingen.’’ Het centrum van Emmen is volgens de wethouder ook niet te vergelijken met de centra van Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu